Прогноза. Колко близо сме до пика на четвъртата вълна?

0
2564
Парламентарни избори 2021#


През следващите седмици заразените с коронавирус могат да достигнат до 3000 – 4000 на ден. Ако децата тръгнат на училище, може би ще имаме 3000 заразени още в края на септември, в началото на октомври“. Такава прогноза направи математикът от БАН проф. Огнян Кунчев в студиото на „Здравей, България“.

Смъртността върви след заразяването. Очакването за нея, ако оставим да се случи това, което беше миналата година, е същото – за миналата година имаме 18 500 официално починали заради COVID-19. Сега не виждам да са много по-малко, коментира още той. Успокоителното е, че вече имаме над 1 млн. ваксинирани срещу коронавирус, както и преболедували го, посочи проф. Кунчев. По думите му през август е имало покачване на заразените, а сега се наблюдава лек спад на този ръст.

Това се дължи на факта, че хората отидоха на море, там има отворени заведения, в София също има много такива, т.е. на тези контакти плюс факта, че вариантът „Делта“ се оказа много по-заразен, обясни математикът.

Спадът не трябва да ни успокоява, защото децата тепърва тръгват на училище. Това е другия развъдник. При тях „Делта“ варианта е много по-тежък и се стига до хоспитализации. Сегашният спад показва, че трябва много внимателно да си напасваме моделите, посочи математикът от БАН./КРОСС/

реклама