Проверяват Пирогов за фалшиви хоспитализации

0
393
Парламентарни избори 2021#

„Имаме данни и предварителни сигнали за нарушения по отношение на НЗОК и за фалшиви хоспитализации в „Пирогов”. Към момента в лечебното заведение тече проверка. Не става въпрос за чистка, но в страната и София има няколко проблемни болници“. Това каза в студиото на „Здравей, България” зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

Той добави, че Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания е в изключително лошо състояние.

Въпросът дали да се издават сертификати на преболедували, диагностицирани с антигенни тестове, трябва да бъде решен от Европейската комисия, каза Петров.

„Водят се разговори и тече процедура. Ще настояваме този казус да се уреди. Предполагаме, че до 15 юни всичко ще е ясно”, поясни заместник-министърът.

„Все още не сме получили отговор от правосъдното министерство. Реакцията беше по-скоро провокирана от казуса с „Александровска” болница. В „Лозенец” има обжалване и спиране не по същество, а заради 

вписването от СГС. По същия казус има жалба и от „Александровска” болница, но решението на съда е отрицателно. Те отказват да спрат вписването. Спира го Агенцията”, обясни Петров.

„Не е работа на Агенцията да проверява основания. Те се проверяват от съда. Работата на Агенцията е да направи вписването, а не да преценява дали някой пише грамотно”, добави зам.-министърът.

„Агенция „Медицински надзор“ е сезирала ДАНС и здравния министър за тези случаи. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП. Не подлежи на съмнение, че бившият здравен министър е бил сезиран за тези случаи”, обясни Петров.

По негови думи незаконни трансплантации са се извършвали в продължение на около година и половина.

„В украински вестници се появи информация за починал донор. Извършваме проверка и по тези сигнали”, каза още Петров.

Източник: 19 минути

реклама

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук