Приключи изборният ден зад граница

Най-късно българско време заради часовата разлика затвориха секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър. Гласуването там приключи в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г.
Сънародниците ни по света гласуваха в общо 750 секции в 68 държави – от Западното крайбрежие на САЩ и Канада до Осака в Япония и Сингапур, от Тромсьо в Норвегия, до Република Южна Африка. Най-голям брой избирателни секции бяха разкрити в Европа. 416 машини бяха използвани при гласуването зад граница – в общо 208 секции в 21 държави в Европа, САЩ и Канада. Във всяка от тях имаше по две машини.

По предварителни данни около 33 750 наши сънародници са упражнили правото си на глас през вчерашния ден във Великобритания, съобщи NOVA.
Не се сбъднаха прогнозите обаче за висока избирателна активност, въпреки че на Острова бяха разкрити най-много избирателни секции в чужбина -132. Гласувалите са с около 50 повече от изборите през месец април, когато във Великобритания бяха разкрити 35 избирателни секции.
Изненади има и в резултатите. По предварителни данни „Продължаваме промяната“ води, но второто място сънародниците ни зад граница са отредили за ИТН. Президентската битка също се печели от Румен Радев зад Окена, но на второто място се нарежда Лозан Панов, за разлика от резултатите у нас.

Висок интерес към изборите се забелязва в цяла Италия. Активността на вота в неделя е била по-голяма отколкото тази през юли. Хората се редяха на опашка, за да дадат своя глас въпреки дъждовното време в Рим. Изненада се оказа доброто представяне на партия „Възраждане“.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram