Приказки от 1001 нощ: ГЕРБ повели решителна битка с корупцията

“Преди да дойдем на власт и да поведем решителна битка с контрабандата и корупцията, огромни средства са изтичали в сивата икономика….”. Това заяви на днешното правителствено заседание Бойко Борисов и се похвали за свършената през последните 10 години работа на правителството. Избори идват, все пак. Сега парите отивали за пенсионерите, лекарства, болници, бизнес, ръст на доходите. Контрабандата е намаляла в пъти, похвали се премиерът. Но нищо повече не каза за корупцията. И с право – там положението е лошо.

Причината – през последните няколко години борбата с корупцията не просто буксува, а намалява. Състоянието на страната ни по този показател ни поставя на дъното в Европа, а за това свидетелстват обективните и нагледни данни на “Трансперънси интернешънъл”, специален доклад на Европейската комисия по темата и редица констатации в международни документи. 


България е най-корумпираната страна в Европейския съюз. Звучи като присъда.

Притесненията си относно корупцията у нас изразиха и двама американски сенатори, чието мнение бе определено като “лично” и не бе възприето особено сериозно. Шамарът от САЩ обаче беше силен, а сенаторите изразиха опасенията си, че широкото разпространение на корупцията у нас ще повлияе на отношенията между София и Вашингтон. 


“През 2010 г. делът на контрабандните цигари беше 34,5%. За изминалата 2020 година е едва 2,3%. Това сочи проучване на “Инициативата срещу незаконната търговия“.


Благодаря на служителите на МВР и на службите за сигурност за професионалната работа. Данните са обективно и нагледно доказателство, че институциите си вършат работата и България е постигнала устойчив успех в борбата срещу незаконните цигари.


Преди да дойдем на власт и да поведем решителна битка с контрабандата и корупцията, огромни средства са изтичали в сивата икономика. 


Не беше отдавна и времето, когато само за малко повече от месец при едно служебно правителство 100 млн. лв. по-малко влязоха в хазната именно заради скока на контрабандата. Ние спряхме всичко това и сега парите отиват за българските пенсионери, за лекарства, за болниците, за подкрепа на бизнеса, за ръст на доходите и др”, похвали се Борисов. 


А вие усещате ли, че живеете по-добре?

Джесика Вълчева

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram