Привилегии за ваксинирани и преболедували предвиждат новите мерки на МЗ

Проф. Ива Христова обяви в аванс някои от мерките, които МЗ обмисля да въведе.

„Все още се обсъждат нови ограничителни мерки, повечето от тях са ясни. Ваксинираните и преболедувалите ще бъдат привилегировани“, каза тя в интервю по Bulgaria ON AIR.

Христова призова и останалите да влязат в тази група. „Нека да се разширява делът на тези, които могат да живеят по-спокойно. Ваксинираните, живеещи сред огромен брой неваксинирани, това създава риск и за тях, защото те също могат да се разболяват и да пренасят вируса“, настоя директорът на Националния център за заразни и паразитни болести.

Тя уточни, че все още текат консултации за мерките на национално ниво, но посочи повечето от тях.

Една от предвидените мерки е заведенията да работят на 100%, ако всички от персонала и клиентите са ваксинирани. По думите на проф. Христова, такава е линията, която се налага в Западна Европа – санитарни разрешителни и „зелени“ паспорти.

„Безопасно е когато персоналът и посетителите са със сертификати за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR. По този начин се създават безопасни условия. Най-работещите мерки са да се ограничат масовите събирания. За да не се затворят напълно заведенията и да фалира браншът, нека да работят, но за хора, за които е безопасно“, обясни директорът на НЦЗПБ и допълни, че се обсъждат варианти за правене на антигенни тестове на клиентите в заведенията.

Засега театрите ще останат отворени за посетители на 30% от капацитета на залата. Рискът от заразяване там бил по-малък, смята проф. Христова.

Нужен ли е пълен локдаун, както поискаха джипитата в София?

Според проф. Христова е на мнение, че трябва да се търси компромисно решение, при което да се ограничи нарастването на заболеваемостта, без това да се отразява фатално на икономиката. Затова се налагат гъвкави решения на локално и национално ниво, които се взимат според заболеваемостта.

Претоварени са съвестните лични лекари. Една част подходиха много „делово“ с дистанциране от своите пациенти. Съвестните застанаха зад своите пациенти и стана огромно претоварване за тях“, подчерта директорът на НЦЗПБ.

Училищните директори обявиха, че не могат сами да преценяват кога да наложат ротационен принцип на обучение. Проф. Христова каза, че голяма част от тях вече са наясно, а повишена заболеваемост е, когато децата отсъстват и паралелките намаляват.

„Няма как някой да им каже, трябва да могат да преценяват и да носят отговорност. Трябва да взимат мерки в аванс. За мен е важно да има мерки на национално и локално ниво, и всеки да носи отговорност за спазването им“, посочи проф. Христова.

Спортните събития ще останат без публика, съобщи тя, но добави, че мерките са гъвкави и при спад на заразените забраната може да бъде отменена.

„Затягане се налага, защото много стръмно започнахме да катерим кривата на заболеваемостта. Имаме и лошия пример на съседните ни страни, преди всичко говоря за Сърбия и Румъния, където 2-3 пъти е по-висока заболеваемостта. Към момента няма необходимост от локдаун и не се обсъжда такава мярка“, обобщи проф. Христова, в анонс на предстоящите ограничения в страната.

По повод протестиращите проф. Христова предупреди, че циркулацията на вируса е много висока и никой не е предпазен. Призова ги поне за спазване на дистанция и носене на маска.

„Контролът е най-важен. Оказва се, че единственият вариант е с представител на МВР. Това води до натоварване на системата на МВР. Екипите ще бъдат достатъчни, може да се очаква да има проверка във всеки един момент и наказанията ще са съществени. В градския транспорт начинът е проверки и глоби. Трудно дават резултат, иска ми се самите хора да го правят от страх за себе си“, каза още проф. Христова.

Тя призна, че има някои неуредици при COVID зоните, но все пак облекчават здравната система и още веднъж информира, че у нас ще бъдат внесени моноклонални антитела за лечение на коронавирус при най-тежко болните.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram