Прецедент! Осъдиха ЦИК за пропуснати ползи

0
55

Бившият общинския съветник Десислава Йорданова от групата на пловдивските социалисти, спечели окончателно дело за пропуснати ползи срещу Централната избирателна комисия.Решението на Върховния административен съд е от 29.01.2020 година и не подлежи на обжалване.

Неин адвокат е популярният пловдивчанин Кристиан Гьошев – известен с битките си за справедливост срещу държавните и общински администрации.


Йорданова, която е дъщеря на депутата от БСП доц.Георги Йорданов – зам.-председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание, ще получи обезщетение в размер на 2840, 96 лв. като пропуснати ползи /заплати/ за времето от 10.04.2017 г. до 14.11.2017 г., когато вместо нея Общинската избирателна комисия-Пловдив обявява за избрана Димитринка Вакрилова, за която се говореше, че гравитира около областния лидер на социалистите в Пловдив Георги Гергов. По-късно това решение на ОИК бе обявено за незаконно от Върховния административен съд и комисията бе принудена да обяви Йорданова за съветник.


Това решение е правен прецедент в съдебната практика. До сега никой не беше търсил и получавал обезщетение за вреди в следствие на незаконен акт на Общинска избирателна комисия.

„Щастлив съм от крайния съдебен акт. От тук насетне се надявам това решение да кара членовете на Общински и Районни избирателни комисии, както и тези на ЦИК да са внимателни при приемането на административни актове, които навлизат в правната сфера на физически лица, които участват в изборния процед.“, заяви адвокат Кристиан Гьошев.


Очаква се до дни, друг състав на ВАС да се произнесе с решение по идентично дело на друг пловдивски съветник – арх.Цветелин Цоневски от групата на „Кауза Пловдив“, който близо година беше извън общински съвет, отново заради незаконно решение на пловдивския ОИК. Негов адвокат също е адв.Кристиан Гьошев.

Фрог

Коментари от Фейсбук