Предстои нова заповед: Сертификатът за ваксиниран – безсрочен, за прекарал Covid – едногодишен

Новите мерки и ограничения са закъснели. Ако през лятото бяхме направили това, което сега се прави, щяхме да сме по-свободни. Това каза в интервю за БНР вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването. Проф. Радка Аргирова обяви, че сертификатът за ваксиниран ще стане безсрочен, а за прекарал Covid-19 – едногодишен. Предстои да бъде издадена такава заповед.

„Много редки са случаите на зарязване след ваксиниране, дори и да има, симптомите минават леко, няма тежки усложнения, а смъртните случаи са единици. В болницата го виждаме всеки ден – от 60 души на легло двама са ваксинирани. Постковид синдромът – сърдечни усложнения, белодробните са сериозни, начало на бъбречни заболявания, рядко усложнение на ендокринните органи, увреждане на централната нервна система. Някои от смущенията сами отминават, но има хора, при които не отминават“, допълни още проф. Радка Аргирова.

Проф. Радка Аргирова посочи, че сертификатът за ваксиниран ще стане безсрочен, а за прекарал Covid-19 – едногодишен. Предстои да бъде издадена такава заповед: „Бустерната доза не е задължителна за всеки освен специалните случаи – хора над 65 години, хора с трансплантации, хора с имунологични страдания. Клетъчният имунитет е достатъчна гаранция да не се прави трета игла. Спадането на антитела е нормална тяхна динамика“.

Снимка: БНТ, архив

Гласове