Предлагат промени в Наказателния кодекс за обида и клевета

Законопроект за промени в Наказателния кодекс са приети от служебното правителство в изпълнение на ангажиментите по Плана за възстановяване и устойчивост. Става въпрос за престъпленията обида и клевета.

България многократно е осъждана от Европейския съд по правата на човека заради това, че публичните личности и органите на власт трябва да търпят критика в по широки граници, обясни служебният министър на правосъдието Крум Зарков, предаде БНР.

„Изследването на практиката на съда показва, че българското законодателство всъщност прави обратното и осигурява по-висока степен на защита, и понякога възможност за злоупотреба с права, на органите на власт и длъжностни лица, които се чувстват обидени или оклеветени, в това число от журналистически разработки. Предлага се тези престъпления да позволяват освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, когато обект на обида и клевета е орган на власт, в момента това не е възможно“

Заради осъдителна процедура от Европейската комисия спрямо България, служебното правителство прие и внася за разглеждане във следващото Народно събрание промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Става въпрос за процесуалните гаранции за деца, които са заподозрени или обвинени в рамките на наказателното производство, както и за минималните стандарти за защита на жертвите на престъпления. България е забавила транспонирането на европейското законодателство в тази област, обясни министър Зарков.

Попитан дали ще се възползва от правомощието си да предложи кандидат за Директор на Националната следствена служба , служебният министър отговори утвърдително.

„Ще видим процедурните правила, които днес ще бъдат приети и скоро ще ви уведомим за последващи действия. Действително министърът на правосъдието, потвърждавам, има право да има своя номинация и ние няма да се поколебаем да го използваме.“

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет приема днес процедурните правила за избор на директор на Националната следствена служба.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram