Правителството поема 5 млрд. лв. външен дълг

0
645

За първи път от 2016 г. България продаде еврооблигации на международните пазари като по този начин емитира нов външен дълг в размер на 5 млрд. лева. Пласирани са две емисии – 10 и 30-годишни книжа. При 10-годишните книжа доходността е от 0.389 %, а при 30-годишните облигации -1.476 %, което се оценява като изгодни условия.

Финансовият министър Кирил Ананиев, който договори продажбата, подчерта, че процедурата е в рамките на одобрените тавани за новоемитиран външен държавен дълг и държавен дълг като цяло. Те бяха увеличени при първата актуализация на бюджета, отразяваща COVID кризата. Страната ни има право на нов дълг от 10 млрд. лева за цялата 2020 година. От този таван трябва да бъдат извадени 1.2 мрлд. лв. – дълг емитиран в началото на годината на вътрешния пазар и използван за покриване на стари задължения.

„Голямо предизвикателство за нас беше, че за първи път в нашата история излизаме на пазара с 30-годишни книжа. Емисията в двата й транша предизвика безпрецедентен интерес сред инвеститорите, което доведе до заявки, които надвишаваха над 4 пъти обема, който търсехме от 2 млрд. евро. Това ни даде основание да увеличим лимита на емисията от 2 на 2,5 млрд. евро, разпределение в двата транша по 1,250 млн. евро“, обясни Ананиев.

От думите на финансовия министър стана ясно, че 16% от общия обем на книжата е придобит от български инвеститори. Инвеститори е имало от Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, Швейцария, Белгия и други. Ананиев спомена участието на централни банки, държавни пенсионни фондове и други институционални инвеститори.

Фрог нюз

Коментари от Фейсбук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук