ПП и ДБ готови за кабинет на малцинството с втория мандат

ПП са готови да направят кабинет на малцинството. Това обяви Кирил Петков по време на съвместна пресконференция на ПП с ДБ.

Вече минаха два месеца от изборите. Единственото нещо, което ГЕРБ направи като политическа сила до този момент, е да назначи господин Рашидов за председател на парламента. Реално ние сме в политическа безизходица след свалянето на нашето правителство. И оттогава нито има визия, нито план, нито реални коалиционни разговори. България стои в политически вакуум, заяви още Петков и добави:

Тук сме заедно ПП и ДБ, за да кажем – не може да продължаваме по този начин. Тук сме, за да кажем, че имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, заедно да формираме правителство на малцинството.

Асен Василев заяви на свой ред, че България към момента е с „най-голямото неравенство в целия ЕС“. „И това неравенство е стигнало до размери, които ни поставят до Кот Д’Воар и Малайзия“, заяви той.

Василев посочи, че 550 лв. нето е минималната работна заплата, получавана от над 700 хил. българи. Той допълни, че липсата на справедливост е също сред огромните недъзи на управлението в момента. Василев се похвали, че по време на управлението на Четворната коалиция за първи път социалното неравенство е спаднало със значими проценти.

„Нашите родители направиха две големи стъпки за това България да бъде нормална държава, в която искаме да живеем – влязохме в ЕС и НАТО. На нашето политическо поколение се пада задачата да довършим интеграцията в ЕС – с европейски правила, европейски доходи и европейско правораздаване, което да осигури справедливост. Двете големи задачи пред нас са влизане в Еврозоната и Шенген. Паралелно с това като големи национални задачи е борбата със социалното неравенство по един разумен начин. Трябва да си поставим и важната задача бизнесът да бъде освободен от административното бреме и политическия рекет, защото голяма част от законите в страната се движат било от политиците, било от администрацията със скритата цел дали скрито или открито бизнесът да бъде рекетиран. И не на последно място трябва да започнем да възстановяваме справедливостта – да разследваме главния прокурор, ограничаване на правомощията, промените в Закона за съдебната власт. Това е условие, за да имаме нормална държава, в която искаме да живеем, заяви Асен Василев.

Христо Иванов от ДБ подкрепи тезата на Василев с приоритетните задачи пред бъдещото управление, което „да отговори на капацитета не само на кризите, но и на възможностите“. 

„ПП ни поканиха да разговаряме заедно как това може да се случи. И ние приемаме с радост това. И със съзнанието колко ще е трудно. Абсолютно сме наясно, че правителство на малцинството в този парламент е много лоша опция“, заяви Иванов и допълни, че още днес започват разговорите за евентуалната коалиция и задачите, които „могат да бъдат извадени пред скоби“.

„Трябва да видим дали можем да изработим такава формула с колегите от ПП. Ние ще отстояваме нашите приоритети – конституционна реформа за правосъдието, модела на ВСС, главния прокурор. Преоценка отношението към войната в Украйна и актуализирана фискална политика… Важната новина от днес е, че мандатоносителят на втория мандат – ПП – започва реално усилие да се намери някаква формула, бих казал на надеждата. За управление, което въпреки огромните трудности, да придвижи страната напред“, заяви още Христо Иванов.

Кирил Петков заяви на свой ред, че ПП ще вкарат пакет от законови промени, които искат да гарантират „шанса на приоритетите“ на партията, но това да се случи преди те да получат втория мандат. 

Асен Василев взе отново думата: Ние ясно сме заявили, че няма да подкрепим първия мандат, в който ГЕРБ участва. И нашите приоритети, които смятаме, че са важни за българския народ, могат да бъдат подкрепени в зала.

ГЕРБ са импотентни да съставят кабинет смята Василев и добавя, че според него президентът трябва да се забърза с мандатите.

Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram