Почна се! Манолова скочи на Хаджигенов: Ако иска да става министър с подкрепата на ГЕРБ, без нас!

Раздорите в партията „Изправи се! Мутри, вън!“, започнаха още преди избраните ѝ депутати да са прекрачили прага на парламента. Естествено, ябълката на раздора стана разпределянето на бъдещи министерски постове, за които още от сега някои в ИСМВ се точат. Най-жаден за министерски пост се оказа адвокат Хаджигенов, чиито властови мераци веднага бяха посечени от партньорката му Мая Манолова. И както обиктовено става в българската политика – скандалът се разрази шумно и публично.

„Не е задължително Николай Хаджигенов да е част от парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“, ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Нито един от избраните депутати, който си позволи да влиза в договорки за министерски кресла, за постове и за позиции, няма да бъде част от парламентарната ни група. В разговори и пазарлъци за правителство с партиите на статуквото – ГЕРБ, ДПС и БСП, не влизаме. Казали сме ясно, че ще водим разговори с „Има такъв народ“ и Демократична България за общи действия след влизането ни в парламента.“

Това заяви Мая Манолова на извънреден брифинг. Изявлението беше заедно с Татяна Дончева, която е председател на един от мандатоносителите на коалицията – „Движение 21“.

По-рано днес адвокат Николай Хаджигенов заяви пред БНТ, че лично той е „готов да започне преговори за правителство веднага, че ако трябва ще се приеме подкрепата и на БСП, за да бъде убита ламята, защото това е важно“. И изрази готовност дори „да се жертва за каузата, като стане министър“.

Манолова е категорична, че изразеното от Хаджигенов тази сутрин по националната телевизия не ангажира коалицията и е лично мнение.

„Господин Хаджигенов беше съпредставляващ на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ заедно с мен до провеждането на парламентарните избори. Предстои да се сформира парламентарната ни група, която ще избере свое ръководство и свои говорители, които ще изразяват мнението на групата. Никакви разговори от „готови да се жертват“, ставайки министри, няма да са толерирани. Решенията за участие или подкрепа на кабинет ще се вземат в парламентарната група. Подобни „жертви“ са извън „Изправи се! Мутри вън!“. Тоест, в лично качество и не ни ангажира“, каза още Манолова.

„Наложи се да дадем този брифинг, тъй като реакцията след изявлението на г-н Хаджигенов тази сутрин, беше бурна и в медиите, и в социалните мрежи“, заяви Татяна Дончева.

„В създаването на парламент с много нови участници в политиката е нужно по-голямо хладнокръвие от страна на всички ни при възприемане на различни изявления. Тя добави, че ще отнеме време на хората нови в политиката да преценяват изказванията си. Вероятно в много случаи ще става дума за не съвсем премерени изказвания и не съвсем добра преценка какви изводи могат да се направят въз основа на тях“, обясни още Дончева.

На въпрос за бъдещото правителство Манолова отговори, че се изчаква конституционната процедура. Борисов със сигурност няма да успее да състави кабинет, защото е в пълна изолация. Ще изчакаме предложението на Слави Трифонов и тогава ще вземем решение за евентуална наша подкрепа, заяви тя.

„Казали сме ясно какви ще са първите стъпки на „Изправи се.БГ“ след влизането в парламента, които изцяло отговарят на обещанията ни към избирателите – Комисията по ревизията, промени в Закона за извънредното положение за подкрепа на микропредприятията, засегнати от пандемията, Закона за частния фалит, Закона за личната помощ, Закона за колекторските фирми, Закона за публичните предприятия с цел отнемане на привилегиите на висшите държавни чиновници, и промени в Изборния кодекс“, добави Манолова и каза, че ще се въведе мораториум върху назначенията и конкурсите във времето преди новото правителство.

Тя посочи, че ако някой е решил да се жертва да е министър, може да го направи в лично качество. „Няма да позволим никакво петно върху парламентарната група“, каза Манолова.

„Говорим публично, тъй като става дума не за някакви лични намерения, които да касаят личности, а се отнасят до намерения, които ангажират бъдещата парламентарна група „Изправи се“, затова почтеният отговор пред българските избиратели е това да стане публично пред медиите“, заяви още Манолова.

Тя подчерта и че не би подкрепила кабинет, който ще бъде подкрепен от ГЕРБ и ДПС. „И това ще бъде едно от първите решения на парламентарната група. Това с депутати на консигнация си е патент на Борисов“, добави още Мая Манолова, цитирана от „Фокус“.

Татяна Дончева се опита да омекоти думите на Манолова.

„Смятам, че ако си дадем не сто дни, но няколко дни за всички нови в политиката хора, които не са пробвали какъв ефект произвеждат думите, ще намерим едно по-златно сечение и едно по-умерено възприемане на изявления, които може би биха могли да бъдат по-обрани, по-разумни“, каза тя.

В отговор на въпрос ще се разделят ли с Хаджигенов, Дончева отново припомни, че той е нов в политиката.

По-рано днес Николай Хаджигенов беше категоричен, че гласовете на БСП са необходими:

„Харесва ли ни или не, гласовете на БСП ни трябват. Нямаме избор без подкрепата на БСП. Как няма да не вземем подкрепата на ДПС – какво ще им кажем, не ви искаме гласовете? И ГЕРБ да ни подкрепят – чудесно, това е най-бързият начин да ги ликвидираме“, каза още Николай Хаджигенов.

„Това правителство може да има много кратък живот, но за този кратък живот трябва да променим Изборния кодекс, за да можем да променим начина на провеждане на изборите – електронно гласуване, видеонаблюдение на избирателните секции, гласуване по пощата“, обобщи Хаджигенов.

Новият депутат обясни, че „ако трябва някой от нас да пострада, ще го пожертваме и ще го дадем – да стане министър“. И в отговор на въпрос добави, че и той самият би се пожертвал за министър в рамките на своята компетентност, защото не харесва политиците тип „пенкилер“.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram