Половината от хляба, който ядем, е от замразени заготовки

Законът за надценките на хранителните продукти, подновен от Министерството на икономиката, е качен за обществено обсъждане. В текстовете е записано, че ако търговците не предлагат по един евтин продукт от конкретния списък, ги очакват сериозни глоби.

„Това е българският вариант на това, което се прави в Европа. Там се води диалог, тук – насилствено. Приемам го за чернова, защо обикновено искат становище от нас, в случая нямаше такова нещо“, коментира експертът от Института за икономически изследвания към БАН доц. Огнян Боюклиев в студиото на „България сутрин“.

По думите му е нужен диалог по цялата верига – от производителя на суровината, през преработвателя, до търговеца.

„45% от хляба, който консумираме в градовете, идва от търговските вериги. Това са вносни хлебопекарни смеси, замразени заготовки, ние с мярката за нулева ставка стимулирахме вносителите и чуждите производители. 450 млн. е ДДС от хляб годишно. Ако бяха влезли в бюджета, можеше като купони да се дадат, всички ядат хляб“, каза доц. Боюклиев.

Пред Bulgaria ON AIR той не прогнозира понижаване на цените на храните, но очаква стабилизиране.

„При пресните плодове и зеленчуци, когато дойде време за българските, ще поевтинеят. Те ще са по-вкусни и по-евтини. Има сезонност в храните, както и при зърното. Преди нова реколта цените падат, зависи от прогнозите, които за България и Европа са добри. При млечните продукти, ако се засили контролът, част от тези сухи млека и млечни концентрати идват от Украйна. Ако има контрол, ще спре да влизат и тогава цените ще се вдигнат“, прогнозира гостът.

Очакванията на експерта от Института за икономически изследвания към БАН са за адекватни мерки за зърнопроизводителите. Той подчерта, че има твърде големи количества слънчоглед, които са по складовете и може да се наложи да бъде изхвърлен, което означава големи загуби за земеделците. Те разчитат на средства от продажба, за да приберат новите реколти.

Гостът коментира и ефективността на сайта, който сравнява цените на основни хранителни продукти. По думите му големите вериги умишлено го бойкотират, само две са се включили. А след промените в цените „Ел Би Булгарикум“ излиза на добра печалба.

„Държавното предприятие увеличава оборотите си много. Веригата, с която работи, двойно е увеличила оборота си само заради тези промени“, каза доц. Боюклиев.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram