„Покойници“ въртят интернет търговия – НАП ги погва

НАП ще търси данъците върху близо 96 млн. лв. доходи от общо 7000 онлайн търговци. Данните за осъществените от тях сделки в интернет и придобитите суми от наложени платежи са предоставени от куриерските фирми.

До момента Приходната агенция се е фокусирала върху интернет търговците с най-големи доходи, като постепенно обхватът ще бъде разширяван. Инициирани са 3500 телефонни обаждания, сред които 1300 към лица с особено високи печалби от сделки в интернет пространството.


Данъчните се натъкнали на любопитни практики за прикриване на дейността и доходите от нея. „Едни лица фигурират като получатели на наложения платеж, а търговският профил, от който е осъществена сделката, е на безработни, които твърдят, че носят пратките до определен адрес срещу заплащане от 5 лв. на курс. Не са малко и случаите на лица, починали преди 2 и повече години, които имат търговски профили и реализират значителни продажби“, поясняват от НАП.


През септември агенцията е включила в кампанията още 2000 лица, подали годишни данъчни декларации по чл.50 от Закона за данък върху доходите на физически лица, без обаче да декларират в тях доходи от наложен платеж.


От НАП подчертават, че с данък не се облага само продажбата в интернет на лични и употребявани вещи.


„Ако продавате старите си ски обувки например или използвано детско столче, не се дължи налог. Ако обаче става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са закупени за лична употреба, а с цел търговия и печалба, се дължи и начислява данък, който лицата трябва да декларират в годишната си данъчна декларация за съответната година“, посочват от приходната агенция.


Онлайн продажбите, които са с цел печалба, се облагат с данък от 10% или 15% в зависимост от извършваната от търговците дейност.


НАП стартира и информационна кампания, насочена както към търговците онлайн, така и към потребителите. Целта на инициативата е да разясни в кои случаи продажбите на стоки в интернет подлежат на облагане, да насърчи доброволното деклариране на приходи и пазаруването от надеждни търговци.

Фрог нюз