Планът за възстановяване е приет, утре го представяме в Брюксел

Правителството прие Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи пред журналисти в Министерския съвет премиерът Стефан Янев. Страната ни е последната в Европа, заедно с Нидерландия, която все още не е внесла своя план, въпреки че първоначално крайните срокове бяха за средата на тази година.

Служебният премиер Стефан Янев Снимка: МС, архив

Страната ни е последната в Европа, заедно с Нидерландия, която все още не е внесла своя план, въпреки че първоначално крайните срокове бяха за средата на тази година.

Първите средства от над 12,5 млрд. лева се очаква да влязат в страната през първата половина на 2022 г. Те ще подпомогнат бизнеса.

„Надяваме се с днешното приемане на плана и с утрешното му представяне пред ЕК да отворим пътя за детайлните разговори, за неговото окончателно приемане и да може да тръгнат свежи пари към българския бизнес. Към проекти, които наистина ще имат елемент на възстановяване на българската икономика, на нейното бъдещо развитие в посока дигитализация, усъвършенстване и икономика с по-висок добавен продукт“, каза служебният премиер Стефан Янев преди началото на заседанието в Министерски съвет.

Ако гласува планът днес, кабинетът би трябвало да заложи и индикативна дата за край на въгледобива у нас. В момента като дата е заложена 2038 г. Това обаче подлежи на преговори и е възможно да се отсрочи до 2040 г.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram