Пламен Димитров: Възможен е фалит на болници и училища

Може да видим фалиране на болници и училища, ако не им се помогне с цените за отопление. Това коментира пред Novanews президентът на КНСБ Пламен Димитров по повод нарастващата инфлация.

Искаме политиците да разберат колко е важна темата с високите цени. Около 18% официално е инфлацията, но ние отчетохме над 50%, а някои минаха и 100%, като например олиото. Това усещат хората, затова искаме поне с до 20% да бъдат компенсирани доходите, подчерта Пламен Димитров.

Надявам се идната седмица с работодателите да обявим съвместни мерки към властта, коментира още той.

По думите му към юни в сектор „Индустрия“, заплатата е нараснала с около 280 лева, така се приближава до компенсиране на инфлацията. „В сектора на услугите обаче заплатите са увеличени с около 14%, докато в публичния сектор са едва 8%. Земеделските производители получават между 15 и 20% от крайната продажна цена, останалите – в търговци. Трябва да се осветли цялата верига“, категоричен е синдикалистът.

Според него 200-300 млн. лева от допълнителните приходи ще са нужни за компенсации. „140 млн. от тях трябва да отидат до бюджетните системи. Енергийните помощи за бедни трябва да бъдат разширени. 620 лева не стигат за сметките, с тях могат да се купят около 3 кубика дърва, а миналата можеше 7-8 кубика. Трябват още толкова като пари, за да имат средства за дърва. Същото важи и за клиентите на „Топлофикация“, където ръстът е около 30%. За енергийните помощи са нужни 1 млрд. на месец“, заяви той.

„Без правителство ще бъде по-зле, нови избори през зимата ще доведе до разочарование и делигитимация на изборната система, ще гласуват не повече от 20%“, прогнозира той. И допълни, че акциите на КНСБ продължават по сектори, браншове, региони и по предприятия, където не е достигнатото нужното увеличение на заплатите.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram