Пироман сам поиска арест, страдал от алкохолизъм

33-годишният Тодор Бойчев, който вдигна накрак пожарната и полицията в Хасково, след като запали 3 сгради в петък вечерта, сам поиска да остане в ареста.

Окръжният съд уважи искането на прокурора Делчо Лавчев и наложи на 33-годишния мъж мярка зa неотклонение „Задържане под стража“. Дори служебният му адвокат не възрази, а напротив, поиска да бъде задържан, за да не извърши друго престъпление.

В 19.30 ч. в петък пламна бивш тютюнев склад на ул. „Кирков“ в Хасково. След час пламъци обхванаха изоставена къща на ул.“Кирил и Методий“, а след още час и друга на ул. „Добруджа“.

Младият мъж е зависим от алкохола. Лекувал се е в различни клиники, като последно е бил хоспитализиран в Кърджали в продължение на месец и половина. Срещу него се води дело за домашно насилие над родителите му. В деня на палежите е издадена заповед за незабавна защита. Напуснал дома на родителите си хасковското село Тракиец преди два месеца и живее по улиците и изоставени сгради. Има 8 присъди за кражби, шофиране в нетрезво състояние, закана за убийство, държане на наркотици, както и бягство от затвора.

Бойчев бил пуснат в отпуска, но се напил и вместо да се прибере навреме в килията, заспал в канавка пред старозагорския затвор.

Според прокуратурата, стойността на изгорелите сгради е за близо 500 000 лв. Ако бъде признат за виновен Бойчев е заплашен със затвор от 3 до 12 години.

В петък вечерта с него бе задържан и 45-годишен клошар, с когото заедно обитавали изоставените сгради. Тъй като не е доказана съпричастността му към палежите, той е освободен.

За пожарите не се е приготвял предварително, каза прокурор Лавчев. Благодарение на видеонаблюдението той е заловен 15 минути след сигнала за последния пожар.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram