Патриотите пуснаха подписка за забрана на ДПС

09/06/2021

Обединилите се за изборите патриоти – ВМРО, „Воля“ и НФСБ – поискаха закриването на ДПС.

С тази цел те инициираха национална подписка.

„Ние, „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“, считаме, че с политическата си дейност и изявите на политическото си ръководство партия ДПС показва, че е антибългарска, противоконституционна, етническа партия. Приканваме всички българи да се включат в инициираната подписка, която ще бъде внесена в прокуратурата на Република България, с искане за иницииране на производство по реда на Глава пета от Закона за политическите партии относно прекратяване на Политическа партия „Движение за права и свободи“ на основание чл. 40, ал. 1, т. 2 от ЗПП“, пишат те в съобщение до медиите днес.

Цитираният чл. 40, алинея 1, точка 2 от Закона за политическите партии гласи:

„Чл. 40. (1) Софийски градски съд постановява разпускане на политическа партия само в случаите, когато:

2. дейността и противоречи на разпоредбите на Конституцията“.

Всеки пълнолетен желаещ може да се подпише. Бланка може да се изтегли от сайтовете на ВМРО – Българско национално движение, „Воля“ и НФСБ. Такива има и във всички клубове на партиите в страната, указват от обединението. Подписаните да се изпращат в централата на ВМРО на столичната ул. „Пиротска“ 5, насочва прессъобщението.

Ще има и пунктове за събиране на подписи във всички населени места в България, уверяват оттам. Те ще са постоянни и мобилни.

Патриотите не обясняват какъв е конкретният повод да искат „прекратяване“ на ДПС. Преди дни обаче те се възмутиха публично, с протест, от изказване на лидера на Движението Мустафа Карадайъ пред турския президент Реджеп Ердоган. Карадайъ казал, че Турция им е прародина, но погрешен превод предаде думите му към Турция като „майка родина“.

Източник: Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram