Парламентът ще изслуша Гешев най-рано през септември

0
276

Депутатите одобриха предложението на БСП, с което се иска от главния прокурор Иван Гешев да изготви и внесе в Народното събрание доклад за дейността на прокуратурата по прилагането на закона в периода януари-август 2020 г.

В подкрепа на проекторешението, внесено от социалистите, гласуваха 179 депутати, само един беше против, без въздържали се.

Фактът, че отчетът трябва да обхваща такъв период означава, че постъпването му в парламента може да се очаква най-рано през септември. Тогава вероятно и главният прокурор ще го представи пред депутатите.

От ГЕРБ не възразиха на предложението на социалистите, а дори призоваха останалите парламентарни групи да го подкрепят. Само настояха от проекта на решението да отпадне фразата, че Народното събрание „възлага на“ главния прокурор да изготви въпросния доклад. „Народното събрание не може да възлага на независимата съдебна власт и на който и да е неин представител изготвянето на доклади“, обяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, като се позова на конституцията на страната.

Антон Кутев от БСП обяви, че докладът трябва да е само част от един по-широк диалог за промени в правомощията на прокуратурата, в който да се включат още президента Румен Радев и Конституционният съд. „Ние трябва да стигнем до някакво общо съгласие докъде може да стига прокуратурата и откъде нататък има червени линии, които не бива да прекрачват“, изтъкна Кутев.

СЕГА

Коментари от Фейсбук