Очаква се избирателната комисия да прекрати мандата на кмета на Септември

По разпореждане на Върховния административен съд Общинската избирателна комисия в Септември трябва тази вечер предсрочно да прекрати мандата на кмета на община Септември Марин Рачев заради конфликт на интереси, предаде БНР.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Заради това кметовете на 12-те села в общината и 2/3 от общинските съветници излязоха с декларация за издигане на кандидатурата за кмет на съпругата на Марин Рачев – Спаска Рачева и настояват тя да бъде одобрена от партия ГЕРБ.

В разпространената декларация се казва, че общинските съветници и кметовете не приемат решението на съда. Единствената удачна кандидатура за кмет е тази на Спаска Рачева, тъй като единствено тя би продължила амбициозната програма на съпруга си, каза кметът на Ветрен дол Димитър Христосков:

„Коалицията, която подкрепяше г-н Рачев и нас, има 14 съветника от 21 – това са 2/3. Представяте ли си, ако дойде някой кмет без одобрението на Общинския съвет. Хората чакат от нас да се свърши това, което сме обещали“.

Коментарът на Гражданското сдружение „Да спасим община Септември“, които внесоха сигнала срещу Рачев:

„За пореден път ще гледаме филма Ценко Чоков-2 и жена му кандидатирана за кмет. Очакваме изключително купен вот“, каза Николай Баташки от сдружението.

Извънредните избори за кмет на Септември трябва да се проведат до три месеца. Дотогава кметските функции ще изпълнява зам.- кметът Лилия Етова. /КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram