От ЦИК не изключват забавяне в резултатите от изборите

0
295
Парламентарни избори 2021#

Напълно е възможно да има забавяне при отчитане на резултатите от изборите. Toва заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров в студиото на БНТ, след като вчера от „Информационно обслужване“, които по традиция обработват резултатите, с писмо до комисията предупредиха, че ще бъдат изключително затруднени и призоваха част от процедурите да се облекчат.

Според Димитров обаче забавянето няма да бъде много голямо, но това може да създаде напрежение, особено в големите райони и там, където броят на мандатите е 10 и повече.

Димитър Димитров обясни, че притеснението на „Информационно обслужване“ за сложността на новия формат на броенето на изборните протоколи е основателно. Максимално се стремим да улесним процеса, но той не може да бъде съкратен, подчерта Димитров.

ЦИК не е инстанцията, която може да променя правилата, записани в Изборния кодекс. От ЦИК имат обаче една-две малки идеи, които ще бъдат отразени в методическите указания.

Изборният ден ще продължи до 21 ч. Най-малко два пъти ще сменят маските си членовете на комисиите си, а санитарните мерки изискват да има дистанция между гласоподавателите. ЦИК разчита на местните власти да осигурят такива условия.

Все още не се знае колко ще бъдат мобилните секции за гласуване на карантинирани на изборите. Трима ще бъдат членовете на подвижните комисии и ще бъдат със защитно облекло.

ЦИК ще оспори решението на САС за видеонаблюдението. „Моето недоверие идва от това, че не е средство, което осигурява прозрачност в тази степен, в която се твърди, а по-скоро осигурява условие да се създаде известен хаос, суматоха и нещо, което да се превърне в образа на изборния ден, аргументира се Димитров и допълни, че напрежение може да бъде провокирано по различни начини.

От днес започва обучението на Районните комисии, а след това и Секционните комисии ще трябва да бъдат обучение. Много трудно РИК ще могат да правят присъствено обучение, но трябва да има по един техник на сесия, за да показва как се работи с машината за гласуване, обясни Димитров.

По думите му, ако има проблем, то той ще бъде свързан с мобилните секции. В ЦИК нямат сигнали за недостиг на ваксини за членове на изборната администрация.