От туристическия бранш искат отлагане на заповедта на Асена Сербезова за 10 януари

От туристическия бранш искат здравният министър проф. Асена Сербезова да отложи заповедта си, която влиза в сила от 7 януари 2022 г. (петък) за понеделник, 10 януари 2022 г., съобщиха от Обединение „Бъдеще за туризма“.

От заповедта са засегнати около 1000 британски туристи, които трябва да пристигнат в зимните курорти и над 2000 българи, които се прибират от чужбина след новогодишните празници.

От 7 януари, петък, ваксинираните лица, които пристигат у нас от страни, попадащи в червената зона, се допускат на територията на България с допълнителен отрицателен резултат от проведен до 72 часа PCR тест.

Нямаме против мерките, но искаме да бъдат съгласувани предварително с туристическия бизнес, защото сме зависими от тях. От новия министър на здравеопазването проф. Сербезова очакваме координация и да дава хоризонт с действията си поне 4-5 дни напред“, заяви Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ).

По думите й трябва да има време за реакция, за да могат фирмите да предупредят туристите си и да си набавят необходимите документи.

В момента има над 2000 българи по чартърни и редовни линии на почивки в чужбина за новогодишните празници, които се прибират предимно в петък, събота и неделя. В много държави не може да се направи PCR тест от днес за утре.

Хората ще се приберат и ще влязат в задължителна 10-дневна карантина, което създава проблеми с работодателите.

Това са мотивите на Илиева да настоява заповедта на министър Сербезова да бъде отсрочена и да влезе в сила от понеделник, 10 януари 2022 г.

Подобни заповеди от днес за утре издаваха и бившите здравни министри – от кабинета на „Борисов-3“ Кирил Ананиев и от служебния кабинет на Стефан Янев – Стойчо Кацаров

Туроператорите и хотелиерите очакват в събота около 1000 туристи от Великобритания в зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово.

Те са ваксинирани, но с новата заповед на министър Сербезова трябва да си направят в последния момент PCR тест, за да влязат в България.

В нея пише още, че българските граждани, пристигащи от червена зона, които не представят сертификат за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от PCR тест, се поставят под 10-дневна задължителна карантина, която не подлежи на отмяна.

Ако покажат един от посочените документи, също влизат под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си. Неваксинираните хора подлежат на задължителна 10-дневна карантина без отмяна.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram