От изтеклите документи на Пентагона: България е предложила да даде МиГ-овете на Украйна на 23 февруари

България е изразила готовност да дари своята флотилия от изтребители МиГ-29 на Украйна на 23 февруари тази година. Това става ясно от един от изтеклите онлайн свръхсекретни документи на Пентагона, съобщава CNN.

„Друг документ разкрива какво смятат САЩ за намеренията на някои европейски страни да дарят изтребители на Украйна, която иска самолетите повече от година.

На 23 февруари, се казва в доклада, България изрази готовност да дари своя флот от изтребители МиГ-29 на Украйна – „предизвикателство“, се оценява в доклада, тъй като ще остави България без изтребители, за да изпълнява мисиите си за охрана на въздушното пространство, докато не бъдат доставени произведените в САЩ F-16, „което е след поне година“, се казва в пространен материал на американския телевизионен канал, преведен изцяло от „Фокус“.

Според източниците на CNN от администрацията на САЩ, документите са автентични.

Припомняме, че през февруари Министерството на отбраната съобщи, че със сигурност до края на годината охраната на българското въздушно пространство ще бъде осъществявана с изтребителите МиГ-29, но вероятността България да спре да носи бойно дежурство е голяма. В края на март президентът Румен Радев разкри, че има само две оферти за заместваща платформа на изтребителите МиГ-29, но цената няма да се хареса на народните представители.

Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram