От днес – бойкот на млечните продукти! Дали?

От днес във Facebook в различни групи обявяват бойкот на млечните продукти у нас. „Не купувайте поне две седмици!“, призовават различни хора, които очевидно обаче не са обединени в единна организация. GlasNews провери как се възприема това от българите.

Оказва се, че въпреки факта, че почти няма човек, който да не смята, че у нас властват спекулата и инфлацията, мненията на хората за бойкот са доста разнопосочни:

„Имаше един министър-председател, на времето беше казал: „За бога, братя, не купувайте!“ Ето така звучи!“

„Ами Ганди така е изгонил английските вериги от Индия.“

„Аз от 15 години и повече купувам млечни продукти от малки производители, от магазин никога“.

„Българинът, когато е изправен до стената, тогава сме най-сплотени. Явно още не е дошло това време – да сме до стената.“ 

„Бойкотът трябва да е масов, индивидуално нищо не става.“

„А как го виждате това да не купувам млечни продукти за децата си? По-скоро ще се откажа от мръвките, отколкото да ги лиша от сирене и мляко“.

Ясно е, че много от хората изобщо не вярват в ефекта от бойкота, още по-малко в силата на общественото мнение. И… търсят свои начини да се „спасяват“. Някои прибягват до съседното село и си купуват прясно мляко, което впоследствие се превръща в подквасено. Други насърчават пазаруването от фермерски магазини. Така поне им остава усещането, че дават парите си на производителя. Да не говорим, че и качеството е различно.

Припомняме, Съюзът на потребителите в Гърция подготви бойкот на млечните продукти заради баснословното им поскъпване и организира акция. За първи път в историята си той се обърна към хората да спрат или поне да ограничат максимално пазаруването на млечни продукти в рамките на седмица от 13 февруари. Резултатът? Никакъв. Просто хората не спряха да купуват. Даже изразиха мнение, че цените не са чак толкова завишени.

А у нас? У нас млечните продукти буквално удариха тавана. Преди дни шеф на една от млечните компании в България обяви, че в магазините на млечните продукти се слагала 80% надценка. В този смисъл като че ли призивът за бойкот в България е доста по-логичен. 

Но… засега това са само откъслечни думи, възприемащи се къде на шега, къде сериозно от хората. Резултатът от тях е обречен.

Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram