ОТМЯНА: Протестът на работодателите няма да се състои, доволни са от мерките

Снимка: Булфото

Работодателските организации отменят мащабния си протест на 18 май, но остават в протестна готовност, ако правителството не изпълни обещанията си.

Все още не е ясно дали превозвачите ще отменят протеста си. Кирил Петков ще има среща с тях на 17 май в Министерски съвет.

Всички ние представляваме повече от 3/4 от българските предприятия и заетите в тях. В тях има привърженици на всички политически партии, както и отрицатели. Никой от нас не търси политически елемент в цялата тази работа. Говорим за икономика, ако има политика, то е доколкото има икономика в политиката. Това каза Добри Митев от Българска стопанска камара пред журналисти.

„Асен Василев е прав по принцип, но нашите нискокалорийни въглища не са експортноконвертируеми, те не подлежат на транспорт. Същото нещо е с атомната енергетика, която се зарежда на три години. Себестойността се влошава само от това, че това, което е за битовите потребители се взима от атомната централа и се товари върху останалите. Това намалява възможността за ремонти. Има едно политическо говорене по принцип, но не отговаря на нашата действителност. Трябва да има малко интелигентност и познания, за да отделиш житото от плявата“, каза Красимир Дачев – зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата.

„Дългосрочните прогнози са най-лесни. В дългосрочен план всички ние ще сме мъртви. Ние направихме дългосрочни прогнози до 2050г. с различни сценарии, при които при пълната трансформация на енергетиката се постига за периода 70-80 евро на MWh. Но това беше преди тази световна инфлация, която ще доведе до корекция на цените 90-100 евро“, каза председателят на АИКБ Васил Велев.

Евроком