Откриха златни запаси за 1 млрд. долара край българската граница

0
890

Канадската изследователска компания Medgold Resources съобщи, че в Южна Сърбия, на границата с Македония и България, в рамките на проекта, наречен „Тламино“, е открила предварителни запаси от около седем милиона тона руда, с около 680 000 унции, или близо 19.3 тона злато на стойност малко над един милиард долара, заяви кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Белград, цитиран от скопското издание Kurir.

За това съобщава сайтът: https://profit.bg/

От компанията обявиха подготовката на предварително проучване за осъществимост на проекта, което трябва да потвърди тези резултати, пише Агенция Фокус.

Както се оказа в проекта „Тламино“, съдържанието на злато на това място средно е около три грама на тон. По принцип залежите с един грам злато на тон, ако са придружени от адекватни количества руда, се считат за печеливши.


Предварителни проучвания, както и допълнителни металургични проучвания ще бъдат извършени от компании от Обединеното кралство, тъй като има сериозни индикации, че на мястото има значително по-голямо количество от този благороден метал.

Междувременно в момента цената на златото е с 9 годишен рекорд, без аналог.

В проучване на минералното богатство, наречено проект „Тламино“, Medgold откри и 40-метров слой руда, съдържащ 8.32 грама злато на тон и изумителните 193 грама на тон сребро.

В същото време канадската геоложка компания Tedian, която търси находища на метални руди в Сърбия, България и Косово, обяви, че е постигнала споразумение за закупуване на сръбската геоложка компания ЕФПП, която притежава права за проучване в обектите Кижевак и Саставци край Рашка, където някога е имало мини за сребро и цинк, съобщава белградския вестник „Вечерни новости“.

В контекста на новината, от три дни в района на Казанлък, както и в областния град Стара Загора и в курорта Павел баня се провежда национална подписка за отнемане на разрешителното за добив на благородни метали на канадската компания „Дънди Прешълс“, която има разрешително и за проучване и добив и в региона на Средна гора.

В Казанлък подписката е изнесена на улица „Искра“.

Преди два месеца протести на природозащитници и активисти на ПП „Възраждане“ станаха причина от компанията да заявят, че преустановяват намеренията си за проучвания в района.

Разрешителното обаче за това, издадено от МС на България остава.

Целта на инициаторите на подписката е тя да бъде внесена в НС и в Министерския съвет в началото на септември, за да бъде отнето разрешителното за добив на благородни метали от чужди компании в страната.

Коментари от Фейсбук