Орловград: Управляващите нямат контрол над нас и ги е страх

0
228

„Протестиращите лагерници на “Орлов мост” се възстановяват след снощната буря, при която част от палатките им бяха съборени“, каза Силвия Пиронкова, която повече от седмица спи в палатка в наричания от протестиращите Орловград.

По нейните думи нощта там са изкарали около 30 души. Попитана как ще коментира фактът, че вече 42 дни властта не обръща внимание на гражданското недоволство, Пиронкова каза, че най-големият страх на управляващите е, че те нямат контрол върху протеста.

„Няма проблем, че властта не обръща внимание. За първи път този протест е невероятно разнороден. Той има абсолютно всичко в себе си. Протестът е колкото за ценности, толкова морален, толкова пълен със символика, толкова на всички класи и хора и възрасти. Най-големият страх на управляващите е, че нямат контрол върху този протест и затова го игнорират”, каза тя.

Според нея целите на протеста ще се случат рано или късно.

„Те нямат намерение да подадат оставки, това стана ясно. Имаме една политика на диктатура, която е много ясно изявена за пореден път. Ние не трябва да спираме, това е гражданското общество, докато те разберат, че независимо кой ще дойде на власт, ще има натиск от страна на гражданите и те ще следят техните действия и ще искат справедливост. Те трябва да са наясно, че веднъж започнал този процес, той няма да спре“, убедена е тя и продължи: „Според мен ги притеснява и заявката на протеста за оставка, съд и затвор, тъй като ние нямаме осъдени политици, които са нарушавали закона. А подадат ли оставки имунитетът им ще падне. Нормално е да се притесняват, никой не иска да бъде съден“, коментира Пиронкова.

По отношение на напрежението от 40-я ден на „Ситняково” жената заяви, че не ги подкрепя, но те показват цялостния облик на обществото. За нея по-притеснителното е, че доста хора преувеличават с използването на думи като провокация, майки, деца.

„При случая с майката пред Румънското посолство не е нормално, че два пъти тя спира колата и целенасочено тръгва и се врязва в протестиращите. Не съм поддръжник на този тип действия. Но в нещо толкова уморително, нещо, в което хората са крайно изнервени, нещо, в което има много полярни мнения, това е добре, защото те пораждат дебат и няма как такива неща да не се случат. Единственото, което не одобрявам е, че тази жена не е предпазила децата си в този случай. Смятам, че трябва да се сезират социалните служби“, заяви още Силвия.

В понеделник Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност двама мъже – 25-годишния Г.Г. и 32-годишния С.А. – заради протеста на “Ситняково”, при който беше почупена бялата “Тойота” на жена, опитваща се да премине блокадата.

Лагеруващата коментира, че според нея този протест е уникален по рода си в Европа.

„От тук минаваха англичани, французи, италианци. Французите казаха, че ако това беше във Франция тези бусове на полицията сега щяха да горят; италианците казаха, че къщата на Берлускони беше зарината с 3 камиона кравешки изпражнения когато промени закона, а англичаните казаха, че ако това е било при тях досега тези палатки са щели да бъдат обърнати на фестивал и тук щеше да гърми музика денонощно и никой е нямало да може да спи“, добави тя и посочи, че на този фон гражданското неподчинение у нас протича културно.

Силвия Пиронкова се обяви против изработването на нова Конституция. Според нея сега не е моментът и за свикване на Велико Народно събрание./КРОСС/

Коментари от Фейсбук