Окончателно: 15% по-високи заплати в МВР

0
540

Депутатите одобриха обещания ръст на заплатите в системата на МВР.

От 1 януари 2021 г. трудовите възнаграждения на полицаи и пожарникари ще нараснат с 15%, реши парламентарното мнозинство, одобрявайки окончателните текстове за парите в МВР в проектозакона за държавния бюджет за догодина.

За да покрият разходите по увеличение на заплатите, по бюджета на МВР ще постъпят допълнително 77,5 млн. лева. От най-големия синдикат във вътрешното министерство до последно бяха недоволни от повишението, настоявайки то да бъде с 30%, каквото се предвижда в някои звена на държавната администрация.

От допълнителните средства в МВР 47,6 млн. лв. ще са за противодействие престъпността и опазване обществения ред, други 10,9 млн. лв. за защита на границите, а допълнителни 13,2 млн. лв. се заделят за пожарна безопасност. За развитието на системата на вътрешното министерство сумата се увеличава с 5,6 млн. лв.

До този момент депутатите са одобрили финансовата рамка на бюджета, както и бюджетите на Народното събрание, Министерски съвет, Омбудсмана, Сметната палата, Администрацията на президента, Конституционния съд и други институции. Обсъждането и гласуването продължава/КРОСС/

Коментари от Фейсбук