Огнища на шап в Турция, има риск за пренос в Болярово и Елхово

0
308

Заради огнища на заболяването шап в Турция  се повишава рискът от разпространение в крайграничните  общини Болярово и Елхово, съобщи БНР, като се позовава на предупреждения на ветеринари от районите, гранични до Турция.

До момента направените  проби у нас са отрицателни.

От Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол са заявили, че по програмата за надзор на заболяването шап по границата периодично правят тестове.

120 проби са взети от  животни в селата Крайново, Странджа, Лесово и Голям Дервент, като до момента всички са отрицателни. В европейска Турция обаче има разпространение на шап по овцете.

„Хубаво е фермерите да знаят, че има такава опасност“, алармират ветеринарите.

Преградното съоръжение по границата с Турция, изградено като средство срещу нелегалната миграция, също намалява опасността от трансграничен пренос на вируса на шапа от диви животни.

Шапът е най-силно заразното вирусно заболяване по домашните и диви чифтокопитни животни.

Последствията от шапа са изключително сериозни, най-вече в икономически аспект. Освен загубата в продуктивността на животните, веднъж възникнала болестта води до съответни рестрикции на региони и държави и възпрепятстване на свободното движение на животните, продукти от тях и търговията.

България има статут на държава свободна от шап без ваксинация пред OIE, се посочва на страницата на Българската агенция за безопасност на храните.

 Отделните видове са различно чувствителни към заразяване от вируса на шапа. Най-възприемчиви са говедата, следвани от свинете, овцете, биволите и козите. 

Човекът е възприемчив в ограничена степен.

Дивите чифтокопитни са по-слабо възприемчиви. Примитивните породи домашни животни преболедуват по-леко. Най-възприемчиви са младите животни.

Коментари от Фейсбук