Няма доказателства коронавирусът да се разпространява от дете на дете

Сред децата коронавирусът не се разпространява или поне не е доказано вирусът да се разпространява от дете на дете. В това увери имунологът доц. Андрей Чорбанов.

Той смята, че не е нужно да се мери температурата на децата на влизане в детската градина, защото не се разпространява от дете на дете.

По думите му най-важният въпрос е колко време вирусът живее извън нашия организъм. Разпространението на коронавируса показва, че той няма как да бъде предаван чрез дрехи, повърхности, пейки, изтъкна доц. Чорбанов.

Той предупреди, че разпространението на коронавируса може да стане в доста интимен кръг и в етнически малцинства, които живеят на гъсто и често не се спазват хигиенни норми. С оглед резултатите като разпространение на коронавируса, включително и като смъртност, се справихме добре, смята доц. Чорбанов. Като общество обаче той не дава добра оценка.

Според него трябва да се замислим промени ли ни коронавирусът или открои доста от страховете, психичните и социалните проблематични характеристики. „Младите хора имаха повече страх и параноя от вируса, отколкото по-рисковите групи като възрастните хора бяха на улицата“, отчете доц. Чорбанов.

Той отбеляза, че ако човек има антитела не значи, че е защитен от коронавируса и ако няма антитела – също. Доц. Чорбанов смята, че властите трябва да се опитат да направят рационални мерки и те не са знаели как да реагират в разгара на кризата с коронавируса.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram