НС одобри договора за още 8 самолета F-16

Депутатите приеха на първо четене договора за 8 нови изтребителя F-16. Той стана факт със 121 гласа „за” и 93 гласа “против”. На второ четене депутатите ратифицираха договора за придобиване на новите самолети. Със 151 гласа ”за”, 42 гласа ”против” и 8 гласа ”въздържали се” депутатите одобриха решението. Против се обявиха от БСП и ”Възраждане”. Инвестиционният разход е 2.2 млрд. лв. Плащането ще бъде разсрочено за период от 10 години. Дневният ред на заседанието е променен заради промените в ИК. Те ще се гледат след разглеждането на ратификацията.

БСП и „Възраждане“ се обявиха „против“ ратифицирането на договора за доставка на новите 8 самолета.

 
„Сагата с този унизителен договор продължава с втория етап, изпълняваме всички условия на производителя, плащаме си редовно милиарди, но не получаваме нищо. Тази цена – 1,6 млрд. лв. е прогнозна, тя може да достигне до 3,5 млрд., дори да стигне до 100 млрд. Тези цени са прогнозни и населението ще страда, защото производителят може да промени дължимата сума, когато поиска”, коментира Румен Гечев от БСП.

„Никакви резервни части, никакво обслужване. Не са предвидени и клаузи за обезщетяване на потребителя, ако със самолетите настъпят някакви проблеми. От икономическа, политическа и логическа гледна точка ще бъде национално предателство, ако се съгласим с този законопроект”, коментира още той, цитиран от „Дарик“.

Николай Дренчев от „Възраждане“ съобщи, че партията няма да подкрепи договора за нови самолети F-16. „Това е една обидна сделка за България, от икономическа, финансова и от гледна точка на националното достойнство”, заяви Дренчев.

На противоположната позиция останаха ГЕРБ и ДБ.

„Тази реторика е достойна за правителството на Жан Виденов, в което Гечев беше министър, но не е достойно за една социалистическа партия в рамките на съюзите, в които членуваме”, коментира Атанас Славов от ДБ.

„Надявам се БСП някога да го осъзнаят, че пари за отбрана на една страна винаги са необходими, особено сега като има война в близост до нас”, подчерта Христо Гаджев от ГЕРБ.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram