Нинова: Можем да се поправим и НС да се запомни със смислено решение – преизчисляване на пенсиите

0
820
Парламентарни избори 2021#

Днес е последният ден, в който можем да се поправим и парламентът да бъде запомнен със смислено решение – преизчисляване на пенсиите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по преизчисляване на пенсиите на първо четене,.


„Уважаеми български граждани, за нас от БСП най-големият проблем в България, е бедността и неравенствата. Най-основната ни цел е да правим политики, с които да намаляваме бедността и неравенствата. Уви, след кризата, те не само че не намаляват, а се увеличават. Когато се погледне разумно и аргументирано кои хора са най-засегнати от тази бедност и неравенства, се вижда, че това са възрастните хора, пенсионерите най-вече и младите семейства.

Ние упорито, последователно, а и сега след кризата още по-аргументирано и неотстъпчиво предлагаме преизчисляване на пенсиите.

Защо това не е популизъм и не е предизборно предложение? Защото, уважаеми колеги, го внасяме за 5-ти път. Всяка година от предишния парламент, когато се внася бюджте, ние внасяме алтернативен бюджет и алтернативен държавен бюджет, в който до стотинка аргументирано сме изчислили и предложили преизчисляване на пенсиите. Ама няма избори, има избори – за нас не е важно. Ние имаме приоритет – бедността и мизерията на възрастните хора“, заяви още Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че БСП са единствените, които вече са го правили през 2008 г. и то пак не е било съобразено с избори.

„Сега аргументите на тези в залата, които казвате „Не“. Най-възпитано ще ги определя като несериозни, може би заслужават и по-силни думи.

Първият аргумент, който чухме. Няма становища на НОИ, Тристранния съвет, уважаеми бюджетари от „Демократична България“, по това предложение, което е внасяно 5 пъти, има 5 пъти събирани становища на всички отговорни институции. 5 пъти тази дискусия е водена тук, в Тристранния съвет и в Бюджетна комисия. Ако ви беше интересно, можеше да прочетете тези становища.

Втори аргумент – трябва актуализация на бюджета. Е, разбира се, и за най-елементарно подготвения финансист, е ясно, че това не може да стане без актуализация. Питам същия колега Ганев защо предложението за решение на Народното събрание, с което да задължим Борисов да направи актуализация на бюджета, стои някъде във вашите чекмеджета и не вижда бял ден? Защо ви е необходимо ново правителство, за да има актуализация на бюджета. Ако това предложение на БСП беше гласувано и одобрено, сега тук трябваше да бъде Борисов.

Кой го спаси от това – най-малкото „Демократична България“, защото не го внесе председателят в комисия? Сериозен човек, експерт, бюджетар, председател на комисия да каже, че ще гласува 1 милиард и 200 млн. лв. само защото го е страх от бой от тъщата, показва равнището на този парламент“, подчерта Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че социалистите са правили това предложение и преди, но „Демократична България“ са го отхвърлили в минал парламент. „Сега откъде пари? Пари за всичко има. Важно е кой политик и коя партия какви приоритети си поставя“, заяви още Нинова.

По думите й в Сребърния фонд има пари, които са само за пенсии. „Какво прави ГЕРБ със Сребърния фонд. Държи го в резерва, за да отчита, че резервът е висок по стойност. Ще видим, когато почне истинската ревизия“, допълни Корнелия Нинова. Тя попита има ли воля да се направи това докрай и да се направи ревизия на управлението на ГЕРБ.

„Когато искаш да направиш нещо, намираш начин. Когато не искаш – намираш оправдание. Ние искаме последователно, неотстъпчиво преизчисляване на пенсиите“, заяви още Корнелия Нинова. Според нея е възможно и има пари.

„На финала сме на този парламент. За един месец работа, не сме приели нито един закон освен Изборния кодекс. За един месец нито един закон в полза на хората, в чийто интерес първия ден се клехме. Какво говори това, че си гледате партийния, личния интерес. А тези хора с 300-те лв. пенсия? А младите семейства, останали без работа в кризата, а бизнеса и малките фирми, които фалират – ще чакат.

За един месец нито един закон в интерес на хората. Обръщам се към вас, че днес е последният ден, в който можем да поправим това и да бъде запомнен този парламент с едно смислено решение. Има време да се приеме и на първо, и на второ четене. Стига да има воля, нашата е налице. Законът е пред вас, очакваме гласуване“, посочи още Корнелия Нинова.

Източник: Епицентър

реклама