Нинова: Мафията се храни от страха и се пази с бухалка. Искаме оставка, съд, справедливост!

0
185

Оставка, съд и справедливост!

С тези думи завърши словото си от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя изложи мотивите за вота на недоверие, който поиска левицата.

В началото на заседанието БСП настоя премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов, икономическият Емил Караниколов и вътрешният министър Младен Маринов да дойдат в парламента на дебатите.

Днес в тази зала липсва премиерът Борисов, липсват и тримата нарочени министри за отстраняване. Нашите въпроси са към тях, няма как хората, които олицетворяват проблемите да ги няма в тази зала, заяви соцдепутатът Георги Свиленски и настоя председателят на парламента Цвета Караянчева да ги покани в парламента.

Премиерът Борисов е в Брюксел, част от министрите са в отпуска, тук има достатъчно колеги, други ще бъдат поканени да дойдат, обясни Караянчева. 

Моля да им прекратите отпуската и веднага да дойдат тук, няма да им отнемем много време. Някои от тях след това ще излязат в постоянен отпуск, отвърна Свиленски.
Когато кацне премиерът, ще го поканя да дойде, няма как да го докарам от Брюксел, настоя Караянчева.

Председателят на БСП Корнелия Нинова представи мотивите за вота.

25 скандала за корупция разтресоха кабинета на ГЕРБ, на всеки три месеца – скандал, подчерта лидерът на опозицията.

„Държавата се тресеше от „Кумгейт“, „Судужукгейт“, „Паспортгейт“, „ЧЕЗгейт“, „Барселонагейт, Алепугейт, НАПгейт, Чекмеджегейт, Митницигейт и още и още“, изброи Нинова. 

Това е петия вот на недоверие, внесен от БСП срещу третото правителство на Бойко Борисов.

„Причините за народния гняв са много дълбоки и се коренят в олигархично-мафиотския модел на властта“, посочи Корнелия Нинова. 

Тя отбеляза, че пипалата на мафията са във всички структури. 

Мафията се храни от страха и се пази с бухалка. Днес хиляди сме по улиците и площадите на България с искане за справедливост, върховенство на закона и правова държава. Повод стана нахлуването на тежковъоръжени представители на органите на властта в президентската институция. Това беше погазване на закона и Конституцията“, подчерта лидерът на БСП.

Правителството изгради 47 контролни органа за борба с корупцията, а резултатът е никакъв, каза в словоти си Нинова.

12 министри и 7 зам.-министри са освободени заради корупционни скандали, припомни тя.

217 законопроекта са внесени от МС, а от депутатите на ГЕРБ – 277. Лобистките интереси влизат през задната врата на парламентаризма, подчертава лидерът на левицата.

Паралелната държава е стъпила на шест крака – лобистки закони, институции – превърнати в инструмент на корупцията, „калинки“ на възлови места, безнаказаност, пропаганда, изреди лидерът на БСП.

Вотът на недоверие бе внесен от 77 народни представители от БСП заради корупцията в управлението.

Днес на дебата в парламента дойдоха седем министри, както и вицепремиерът Томислав Дончев.

Епицентър

Коментари от Фейсбук