Нинова: Готви ли ГЕРБ подарък за концесионера на летище София?

0
400
Парламентарни избори 2021#

Питаме Борисов вярно ли е, че Министерският съвет се готви да отложи изпълнението на задълженията на концесионера на летище „София“ с 10 години, но не и на правата му. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, предаде Фокус.

В началото на декларацията си Корнелия Нинова обвини ГЕРБ, че залагат мини след себе си.

„Става дума за концесията на летище „София“ , стратегически обект за националната сигурност на България“, каза Корнелия Нинова. Тя припомни действията на БСП по темата през годините.

„Правителството сключи тази сделка и самодоволно се похвали колко е изгодна за страната. През май 2020 г. концесионерът потвърди офертата и ангажиментите си по договора за инвестиции, работни места и инфраструктура. Сега имаме въпрос към премиера Борисов. Вярно ли е, че въпреки това потвърждение на ангажиментите Министерският съвет се готви да отложи изпълнението на задълженията на концесионера с 10 години, но не и на правата му, защото ако е така се получава следното: концесионерът ще влезе във владение, започва съкращаване на работници, ще се повишат летищните такси, които ще плащат пътниците. Ето защо края на октомври на 2020 г. изпълнителният директор на столичната аерогара издаде заповед. От нея става ясно, че такса пътник например по международна линия се увеличава от 7 евро на 11, което е над 60 %“, каза още Нинова.

По думите й 10 години концесионерът ще печели и 10 години няма да направи 1 лв. инвестиции.

„Ето този случай може да е емблема на управлението на Борисов“, посочи Корнелия Нинова.
Според нея правителството прави нов подарък на фирмата като отлага задълженията й за още 10 години. Тя попита на колко

малки фирми са отложили задълженията заради коронавирус кризата. „На нито една разбира се, но осигурявате на големите, на концесионерите, които в тази криза трябва да помагат – отлагане на задълженията. Какво се получава – на малките, на средните самоосигуряващите се българи да вземат кредити, на големите да увеличават таксите на хората и да не си плащат задълженията. На големите привилегии, на малките задължения и кредити“, заяви още Нинова.

Тя обясни, че ето този модел БСП иска да промени, в който скрито и задкулисно малцина се облагодетелстват.

„И още – промяната ще бъде такава. Обектите от значение за национална сигурност няма да се отдават на концесия, както е в модерна и икономически развита Европа. Те ще се стопанисват и управляват от държавата без да се крадат, а приходите от тях ще се ползват от българските граждани“, допълни още лидерът на БСП.

19 минути