Николов: Питаме Брюксел дали откриването на сметки в рубли нарушава санкциите

bTV попита министъра на енергетиката Александър Николов, след като Германия и Италия ще откриват сметки в рубли, какъв е смисълът от това държави като България, Полша, и Финландия да продължават да не го правят.

Министърът отговори, че със сигурност в следващите дни България ще разговаря с Европейската комисия.

– Ако все пак Германия и Италия преговарят и германските и италианските вносители на газ отварят сметки в рубли – тогава ще има ли изобщо общоевропейско договаряне на новите цени на руския газ?

– Това е много добър въпрос и въпрос, който и ние ще повдигнем на ниво Европейска комисия. Нивото на солидарност и обединеност трябва да бъде максимално високо. Ако има изключения, ще ги прегледаме и ще видим какви ще са ефектите върху цялата система.

Разговорите започват още утре – на ниво среща на енергийните министри на Общността.

Към момента Европейската комисия ясно каза, че плащанията в рубли са нарушение на санкциите. Трябва да се прави разлика дали става въпрос за корпорации ли държавни компании.

– Ако са частни компании има ли пречка? Има ли ясно разписани изисквания от ЕК – например за държавни компании да не може, но за частни да има възможност за такава вратичка?

– Няма такава разлика, комуникирана от ЕК. Количеството информация и яснотата не е пълна. Предстои среща за т.нар task force, който е за общи покупки, така че очаквам да стане доста по-ясно в средата на следващата седмица.

– Очаквате ли конкретна информация от Брюксел – кое е в нарушение на евросанкциите срещу Русия и кое не е?

– Очакват се конкретни стъпки със сигурност, особено на ниво общи доставки и общи поръчки. Ще има допълнителни инструкции.

Според източници на агенция Ройтерс Берлин е казал на германските вносители на газ, че могат да откриват сметки в рубли, стига плащанията към „Газпромбанк“, да не са в руската валута.

Италианското правителство също е получило от Еврокомисията разяснения как да купува без да наруши санкциите.

България и „Газпром“

– Какви са отношенията ни с „Газпром“? Вицепремиерът Нинова призовава да не се прекратяват отношенията ни с „Газпром“ и да се подновят за нов дългосрочен договор за доставки на газ?

– Отношенията с „Газпром“ от страна на Булгаргаз, от българската страна никога не са били нещо по-различно от чисто търговско-правни отношение – тоест колкото зависи от Булгаргаз първо – тези отношения не са спирали, второ – дружеството си изпълнява абсолютно всички задължения и се държи като към всеки друг търговски контрагент.
Откъде идват интерпретациите за това, че са прекратени разговорите – не зная.

– Водени ли са нови разговори с „Газпром“ за нов дългосрочен договор?

– В момент, в който първо – държава (бел.ред. Русия) води война и очевидно е агресор, второ – конкретното търговско дружество (бел.ред. „Газпром“) се използва като политически инструмент за създаване на стрес в системата, и трето – чисто в търговската си част е най-неприятно – е непредвидим партньор, не мисля, че имаме основания да коментираме това дали трябва да се водят допълнителни преговори с конкретната компания.

– А защо казвате, че Русия иска да използва „Газпром“ като оръжие за дестабилизиране на България?

– Защото очевидно има интерес от това нещо. Поне това е моята интерпретация. А дали за Русия е по-добре Европа да е разединена или под напрежение, или обединена – мисля, че всеки може да си отговори на този въпрос.

Американският втечнен газ

Александър Николов потвърди думите на премиера Петков, че танкерите с втечнен газ от Съедините щати вече пътуват към България и се очаква да пристигнат на 8 и 23 юни. Той обаче не пожела да разкрие конкретика кой точно е доставчикът на газа, при какви цени е сключена сделката и къде ще бъдат разтоварени двата кораба с танкери LNG.

– Премиерът каза, че цената ще бъде по-добра от тази на „Газпром“. Какво означава „по-добра“? Може ли конкретика?

– Не. Към момента не – тъй като това не е полезно за търговските взаимоотношения на дружеството и на партньорите му. Знаете, че са водени доста дълги преговори. Цените, специално за газови продукти и на всички свързани петролни продукти, се променят постоянно. Когато едно твърдение се вземе за правилно или грешно – трябва да се види конкретният контекст, към конкретния момент и дори конкретната дата.

– Към конкретно подписването и договарянето, когато правителствената делегация беше в Щатите, по-добра ли е цената в сравнение с тази на „Газпром“?

– Да. Към конкретния момент на подписване в САЩ, цената на договорения танкер е по-добра от доставната цена от Газпром експорт.

– Американският посланик в България също каза, че цените са „отлични“. Но те остават тайна, това проблем ли е? Имаше критики и от страна на коалиционния партньор „Има такъв народ“ вчера в ефира на bTV, че не знаем какви цени са договорени.

– Ако Вие имате търговски отношения, които са изключително конкурентни, и разкриете нивото, до което сте стигнали с конкретно юридическо лице, това юридическо лице как би реагирало?! Всеки, който изпълнява какъвто и да било бизнес, може да разбере защо го казвам това нещо.
Ефектите върху цената ще се видят, когато тя се финализира и мине през съответната регулация.

– Преговаряме ли за още танкери, тъй като експерти казват, че тези 2 танкера няма да стигнат?

– Естествено, че няма да стигнат за средносрочен и дългосрочен период. Преговаряме, свързано е с конкретни специфики по инфраструктура, доставка, срок на договора и т.н. Рано е да се говори за следващи стъпки.

Министър Николов не очаква драстично увеличение на цена на тока за домакинствата от 1 юли. По думите му – дори и да има скок той би бил „в много ниски граници“.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram