На вота в страната – има и опашки, има и търпение

0
785
Парламентарни избори 2021#

В Габрово пред големите избирателни секции се образуваха опашки от чакащи да гласуват. Заради осигуряването на дистанция и поетапното пропускане в помещенията, хората се трупата навън. Макар без необходимата дистанция, но на открито, избирателите, които гласуват в големите централни секции, изчакват реда си. „Нека да има опашки. Важното е да има избирателна активност“, каза избирател.

Станислав Гочев, член на една от изборните секции в Националната Априловска гимназия. „30-та секция, 480 човека, натрупване стана, защото има големи секции, пък и  реда тук за влизане- мисля, че по двама пускат“. Някои недоволстват, други подхождат с разбиране в условията на тази извънредна обстановка: „Бавно върви. 10 минути, понесох го“. „Аз очаквах и повече. Все пак си давам сметка, че и хората вътре не са подготвени. Цялата ситуация е притесняваща“.

С около 6 процента е по- ниска избирателната активност в област Перник към обед днес в сравнение с изборите през 2017 година. По данни на РИК до 12.00 часа вота си са упражнили 19 процента от жителите на региона. С по-бързи темпове върви гласуването в по-малките общини. В Ковачевци бюлетини вече са пуснали 29 на сто от имащите право на глас. 28, 3 процента е активността в община Земен. В най-голямата община Перник към 12.00 часа днес до урните бяха отишли 17.5 процента от избирателите. Перничани очакват от бъдещите депутати: „Да се даде път на младите, да имат шанс да се върнат в България пак.” „Да се оправи България, ама надали” „Положението е трудно. Трябват тотални, коренни промени, за да стане нещо за обикновеното население.” „Има и хубави неща, но има и още, които трябва да се прибавят до това, което е свършено. Ние сме разумни хора и мисля, че ще изберем най- доброто.” Изборният ден протича нормално. Няма сериозни нарушения, заявиха от РИК.

За избирателна активност от 23,81 % в Силистренска област, съобщават от Районната избирателна комисия. Най-висока е активността в община Алфатар – 28,5 %, следвана от Силистра с 25,48%, Главиница с 23,73 %, Тутракан с 22,26 %, Ситово с 22,21 %, Дулово с 21,93 % и най-ниска е била в община Кайнарджа – 17,92 %.

Най-висока избирателна активност в Плевенска област отчитат в Никопол – над 25 процента. В РИК няма сигнали за нарушено машинно гласуване. Изборният ден продължава спокойно. Най-много избиратели са гласували до момента в Никопол , Белене и Пордим. Правото си на глас в Плевен са упражнили 21 процента. Ярослав Димитров, председател на РИК, заяви: „Нямаме съществени сигнали, които да касаят сериозни нарушения или нарушават правото на вот на избирателите“. На днешния Великден за католическите християни от село Трънчовица се отчита и висока избирателна активност – над 33 процента. Павлина Терзийска обясни: „Гласуването е много спокойно. Активността е висока засега. Днес има обичай на възрастния в къщата да прави пържен хляб с яйца, традицията е такава, чупят се яйцата и такива весели неща, които са в семейството. Хората са отговорни и знаят, че трябва да направят своя избор и да дадат своя глас. Има дезинфекция. Нямаме проблеми с комисията, с наблюдатели, със застъпници, всичко е спокойно“. 

18 процента е избирателната активност към 13.00 часа в Търговище. До момента няма сигнали за нарушения. В спокойна обстановка и при сравнително ниска избирателна активност преминава гласуването в една от секциите, разположени в първо Основно училище „Христо Ботев“, предава кореспондентът на БНР в региона: „Гласуването мина спокойно. Не чаках много, организирано е добре. Влиза се с маски, по един човек, няма струпване на хора. Дано всички дадат своят глас днес“, каза избирателка.

Избирателната активност към обяд в Благоевградска област е малко над 17 процента.

А възрастните хора във високопланинските села на границата със Северна Македония посочват пред БНР, че няма да гласуват. Независимо,че имат осигурен транспорт, защото смятат, че няма смисъл.

Сравнително висока избирателна активност от 20,01% отчитат към 12.00 часа в 27-ми Старозагорски избирателен район.  Кметът на Стара Загора Живко Тодоров гласува с хартиена бюлетина заради проблем с машинното устройство. Към 11.00 часа в 78-ма секция в Стара Загора вече бяха гласували над 16% от гласоподавателите в избирателния списък. Според председателя на секцията Теодора Хаджийска, интересът към днешния вот е голям: „Висока е активността. Нямаме секунда свободна. Нямаме проблеми засега, а с машинното сме супердоволни. Много бързо става, не бавим хората“. Въпреки дъжда хората изчакваха без напрежение реда си навън: „Тези, които ще бъдат избрани за депутати, въпросът е да мислят повече за народа, отколкото за себе си“, сподели избирател. В ранния следобед от Районната избирателна комисия заявиха, че няма официално подаден сигнал за проблеми с машинното гласуване при тях. С хартиена бюлетина обаче се наложи да гласува кметът на Стара Загора Живко Тодоров, защото точно при него устройството блокира: „Трябва технически да се обърне внимание на изборите да бъдат по-добре обезпечени от гледна точка на това да работят всички машини, хората да са по-добре запознати как се гласува. Да не се притесняват за вота си“. От Районната избирателна комисия допълниха, че повечето от сигналите към тях до момента са за нарушаване на противоепидемичните изисквания.

Близо 40 хиляди от имащите право на глас в Русе вече са гласували. Избирателната активност е като тази през 2017 година. От РИК са реагирали на сигнали за струпване на хора при СИК или за малки проблеми с машинното гласуване. Получен е и сигнал за агитация в село Обретеник, където кметът на град Борово е стоял пред една от секциите.

След 13 часа изключително висока избирателна активност в Бургас, все още има опашки. Има и 14 жалби за нарушения като нерегламентирана агитация, две от тях да приети като основателни: В някои от изборните секции правят по две колони от хора, за тези, които искат да гласуват с машина, и за тези с хартия. Това е за улеснение на хората в региона. В ромския квартал „Победа“ не знаят какви са изборите днес, но пък знаят за коя партия и за коя преференция ще гласуват: „Не знам какви са изборите днес, ще хвърлим една бюлетина там, за един номер за кмет ще гласувам“, казаха пред БНР гласоподаватели от „Победа“.

Четири са сигналите в Районната избирателна комисия в Шумен от началото на изборния ден. По-голяма част от тях са за неправомерно поставени агитационни материали. С напредване на изборния ден в част от секциите се извиха опашки. Хората обаче спазват необходимата дистанция и противоепидемичните мерки.

Над 20 процента е избирателната активност в Хасковска област.  Кореспондентът на БНР проследи гласуването в две села – Нова надежда и Брягово В Нова надежда имащите право на глас са 630 души. По обед бяха гласували 130 жители. В Брягово от 400 по списъците, упражнилите вот бяха една трета. „Сутринта ми викат: „Ще ти дарим да гласуваш“ – 50. Аз викам: „Не“. За която партия искам, за тази партия ще гласувам“, каза един от гласоподавателите. И в двете села се наблюдаваше струпване на хора, които не чакаха ред пред секциите.Парламентарни избори, 04.04.2021 г., гр. Варна, ОУПарламентарни избори, 04.04.2021 г., гр. Варна, ОУ

Във Варна младите хора гласуват много активно, дори хора под 30 години„, каза в „Нещо повече“ младият политолог Атанас Радев от Студентския клуб на политолога.

„Според мен младите хора имат желание да вземат участие в политическите процеси в страната, изборите са един такъв начин. Но партиите нямат готовност да разпознаят младежките политики“, посочи Радев.Още по темата в звуковите файлове.bnr.bg