Млада лекарка иска да стане касиерка

Д-р Венцислава Димитрова, която работи на две места, бе една от стотината лекари и сестри, които излязоха на протест пред областната болница “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново.

В обедната почивка те настояха за по-достойни заплати, защото след отпадане на COVID добавките получават с по 500 лева по-малко от основната заплата в колективния трудов договор.

Подобни са проблемите във всички областни болници и затова КНСБ, който организира протеста, е убеден, че той скоро ще стане национален.

“Вече 6 месеца съм командирована в спешно отделение. Не съм стъпвала в отделението по физиотерапия, където специализирам, за да може тази болница да оцелее”, обясни младата д-р Димитрова. Емоциоално тя попита

къде са двете минимални работни заплати за специализанти, които здравното министерство е обещало”.

От месеци заплатите на медиците рязко са намалели, те напускат, заяви инфекционистът д-р Мая Попова, председател на КНСБ в болницата във Велико Търново.

“Основната заплата за лекар с една специалност трябва да бъде 2000 лева. В момента е 1037 лева”, твърди д-р Попова.

“Моята заплата е 830 лв., вземам повече за стаж”, коментира сестра с 43-годишен стаж.

Според Пламен Радославов, зам.-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, през април при сключване на Колективния трудов договор били осигурени средства за детското и училищно здравеопазване, служебният министър осигурил пари за Центровете за спешна медицинска помощ, но не е бил решен проблемът с областните болници и Регионалните здравни инспекции. Затова КНСБ настоява да възстановят в държавата плащанията под формата на ковид стимули – 600 лв., 360 лв. за медицинските сестри и 120 лв. за санитарите, до сключване на новия договор за следващата година и приемането на бюджета за 2023 г. Според сметките на КНСБ за трите месеца до края на годината ще са необходими 48 млн. лева

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров твърди, че има не само 48, а 140 млн. лв. за медицински дейности в резерва на здравната каса, които може да се ползват за увеличение на заплатите.

“Те биха позволили да се повишат бюджетите на болниците и те да не се притесняват при натиска от пациентите през есента”, разясни Маджаров. Според него управителят на НЗОК отказва да отвори този резерв.

“Ние твърдо отстояваме – пари от здравноосигурителни вноски и тези в резерва да бъдат ползвани, за да се реши проблемът със заплатите на лекарите и медицинските сестри поне до края на 2022 г. Директорите са затруднени, затова няма да се съгласим някой да си позволи да ползва 140 млн. лв. за нещо друго”, предупреди председателят на БЛС.

Според него не само великотърновската болница, но и по-голямата част от болниците не са успели да увеличат заплатите на медиците. Маджаров обясни, че в момента се водят преговори с НЗОК откъде да дойдат парите за по-високи заплати. “Смятам, че ще успеем да осигурим значителни средства и значително увеличение на месечните бюджети за септември, октомври и ноември”, каза той.

Болниците в момента нямат пари, за да вдигнат заплатите, заяви изпълнителният шеф на УМБАЛ “Пловдив” д-р Динчо Генев.

“Предишните управляващи не послушаха ръководителите на болниците, че в момента не можем да вдигнем парите. Обещаха неща, които са неизпълними. Давам пример – искат от получен приход в размер на 80 лева да дадем 100 за заплати. Ако го направим, няма да плащаме за ток, вода и ще фалираме. Лекарите и медицинските сестри просто бяха подведени, че може лесно да им бъдат вдигнати заплатите”, коментира д-р Генев. Той добави, че КТД е подписан от предишното здравно министерство, синдикати и търговци на лекарства, но не и от ръководителите на болниците.

“Разговарях с колеги и те нямат възможност да вдигнат заплатите. Дори и нашата болница, която е в добро състояние, ще срещне трудности, ако го направи”, коментира д-р Генев. Той се надява на диалог, за да се стигне до разумен компромис.

“Болницата в Смолян не може да изпълни колективния договор за 2000 лв. на лекар, 1500 лв. на месец за сестра и 910 лв. за санитар.

“Мога да кажа, че тези цифри, залегнали в КТД, са достигнати, но бруто. Бюджетът на болницата на този етап не може да осигури тези заплати, въпреки че нашето здравно заведение е в добро финансово състояние. Вярно е, че увеличиха клиничните пътеки с 20%, но повишението дори не покрива инфлацията. А и бюджетът ни не се формира само от пътеки, а и от приток на пациенти, които все още имат притеснения от ковид.”, коментира д-р Марин Даракчиев, изпълнителен директор на МБАЛ “Братан Шукеров”.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram