Миролюба Бенатова: Радев и Цветанов са плагиати. От „Дондуков“ 2: Това е некоректно!

0
1401


„Изглежда, че Цветан Цветанов и Румен Радев (или авторите на техните послания), са преписали позицията за Холокоста от един нобелов лауреат. Оригиналът на думите е от 2011 година. Открих това съвпадение, след като първо прочетох изненадващото единомислие между републиканеца и президента. Бях убедена, че не могат да измислят, а и по едно и също време, толкова хубава фраза: („Ако сега ги забравим /жертвите на Холокоста/, означава да ги убием отново“). Това написа във Фейсбук журналистката Любомира Бенатова и добавя:
 
„Това „съвпадение“ се нарича преписване, плагиатство. Срамота.“ Към поста ѝ са тагнати – @tsvetan tsvetanov Rumen Radev @Републиканци за България.
 
Бенатова придружава коментара си с факсимилета от позициите на президента и на партията на Цветанов „Републиканци за България“, както и на оригинала на думите на Ели Визел от публикация от 5 май 2011 г. 


От Прессекретариата на държавния глава изпратиха до Епицентър.БГ следното уточнение: 

„Фразата на Ели Визел не се нуждае от журналистическа верификация, тя е част от общочовешката памет за Холокоста и е възприета в цял свят като символ на моралния дълг на човечеството. Важното е споменът за Втората световна война и за паметта за жертвите да не ни напуска никога.“


 
Кой е Ели Визел:

Авторът Сър Ели (Елиезер) Визел, по-известен като Ели Визел (Elie Wiesel), е писател и общественик с унгарско-еврейски корени.

Роден е в Румъния на 30 септември 1928 г., оцелява по време на Холокоста (първо е депортиран в Аушвиц, където губи майка си и една от сестрите си, после — в Бухенвалд, където умира и баща му), а от 1955 г. живее в САЩ.

Ели Визел е автор на над 40 художествени и документални книги. Удостоен е с Нобелова награда за мир през 1986 година, в знак на признание за неуморната му обществена дейност против расизма, насилието и потъпкването на човешките права.

Умира на 2 юли 2016 г. в Ню Йорк.

Ели Визел е носител на следните награди и отличия:

Член на American Academy of Arts and Letters (1996)

Presidential Medal of Freedom (ribbon).png Presidential Medal of Freedom

Legion Honneur GC ribbon.svg Grand-croix de la Légion d’honneur

Star Knight Commander of the British Empire.jpg Knight Commander of the British Empire

Носител на ордена „Звездата на Румъния“ (2002)

Почетен член на Румънската академия
 
Коментари от Фейсбук