Метеорит освети и стресна половин България, падна в Румъния

Метеорит се взриви в атмосферата и падна в Румъния, съобщи Meteo Balkans към 22 ч. във вторник.

„До момента разполагаме с информация, че става дума за паднал метеорит, който е бил забелязан почти от всички градове в България. Хората съобщават за ярка светлина в небето, превръщаща нощта в ден, която завършила с жесток тътен. Къде точно е паднал метеоритът все още не знаем“, твърдят от там.

Първоначалните съмнения за паднал метеорит бяха потвърдени от Националния център по метеорология и хидрология, както и от МВР.

„Към 22:00 часа в района на Видин се е чул взрив. Екипи на областната дирекция на МВР са направили оглед на района. Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети. Проверката продължава“, съобщиха от вътрешното министерство.

В социалната мрежа съобщения, че са видели космическото тяло има от Врачанско, Монтанско, Софийско, както и в небето над Бургас, Пловдив и други градове.


Очевидци описват видяното като ярка светлина, „превръщаща нощта в ден“, която завършила с тътен.

По данни на румънските власти става дума за метеорит, който се е взривил в атмосферата и е паднал на тяхна територия.

Полицията във Видин веднага е направила обход на местността. Имало е само един сигнал от фермер за силен тътен.

„Това е така наречената падаща звезда с по-големи размери. Тя предизвиква светлинни и звукови ефекти. Възможно е материалът от падащото тяло да достигне земята“, коментира в „Денят започва“ Любомир Илиев от Института по астрономия на БАН относно падналия вчера в страната метеорит.

По думите му това явление се нарича болид.

„Няма данни за разрушения или повреди по сгради. Такива големи болиди не са чак толкова редки явления, могат да се наблюдават дори и през деня“, допълни Любомир Илиев.

Свидетелски разкази за метеора в небето над България. Мирослав Любенов разказва за ярките светлини, които е видял от врачанското село Баурене.

„Бях на двора, един приятел бе дошъл по-късно. Видяхме падащия метеор. Децата се изплашиха, защото не бяха виждали нищо подобно. Бяха изплашени заради тътена. Започнаха със смях малко да реагират. Виждат случващото се в Украйна и мислеха, че са бомби и ракети, изпратени от Путин“, обясни Мирослав.

Той добави, че тътенът е продължил около 20 секунди. Метеорът е паднал в района на Югозападна Румъния.

„Работата по търсене на метеори е трудно, тъй като заради изгарянето могат да се намерят минимални остатъци – около 5 до 12 сантиметра са максималните, които се намират“, коментира Любенов, който е част от Асоциацията на търсачите на метеорити.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram