Менажиране на глупостта

Веселина Седларска, reduta.bg

Най-злосторният грях на последните години управление е, че легитимира невежеството. Превърна го в приемливо, какво ти приемливо, в престижно го превърна. Щом председател на Народното събрание не знае коя е столицата на Китай, защо аз трябва да я знам? Но също така и: Може и да не знам коя е столицата на Китай, но какво ми пречи да направя партия и да стана председател на Народното събрание?

Невежеството е близнак на глупостта и страха. Масовата глупост е най-добрата почва за покорен страх, ако има кой да менажира глупавата аудитория с всяване на страх. Най-добрият инструмент за това е фалшива новина – няколко съчинени в нечия извратена глава изречения, а поражението е като от бомба.

Като казах извратена глава, да не си помислите, че само това е достатъчно, нужна е и известно майсторство, най-вече опит. А бойният опит на хибридния фронт показва, че с най-много осколки поразява фалшива новина, в която има нещо истинско. Нещо малко, незначително, дребничко, тъничка нишка с действителността, която да те оплете, ако се съмняваш или пък да те затрудни да опровергаеш. В този смисъл образцова беше вчерашната хибридка. Тя гласеше: „Докато Гешев ни залъгва, продадоха българския химн на Америка.“ От което следвало, че сега при всяко изпълнение на химна – на всяко място и при всеки случай, трябва да плащаме на Америка. Да оставим настрана факта, че никой на никого не може да продаде химна, той просто няма авторски права. Твое е само това, което можеш да продадеш, а химнът е едновременно на всички ни и ничий.

Само че някакъв човек получил съобщение от фейсбук, че не може да ползва в интернет химна, защото правата му се притежавали от някакви трима души. Дори нормални хора постнаха линка от един овчи сайт и призоваха господ да спасява България. После друг човек съобщи, че май не е точно така, защото обект на подобни права са също така химните на САЩ, Русия, Китай и още десетки държави. Някакви мискини се изхитрили да си присвоят правата и сега трябва да им се плаща. Ама то било станало още през 2004 година. Накрая се оказа, че тримата мискини са музиканти, направили свой аранжимент на химните на трийсетина държави и имат авторско право върху тези свои изпълнения по тези свои аранжименти – нормална практика. Само че като фалшивка новината стигна до поне пет пъти по-голяма аудитория в сравнение с истината за нея. И тук лъжата беше обиколила България, докато истината си завързваше обувките.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram