МВР най-накрая установи полицаите от записите с побоя пред МС

0
392

Министерство на вътрешните работи най-накрая успя да установи заснетите да бият протестиращи пред сградата на Министерския съвет полицаи. След като срамно мълча и на свой ред се оплакваше от насилие върху полицаите, силовото ведомство е започнало дисциплинарна проверка, а служителите са временно отстранени от служба. Новината идва ден след като премиерът Бойко Борисов обяви подадената и поставена в момента на трупчета оставка на вътрешния министър Младен Маринов. 

„Във връзка с публикувани видеоклипове в средствата за масово осведомяване, касаещи употреба на физическа сила от полицейски служители по време на протестите пред сградата на Министерския съвет, ръководството на Столична дирекция на вътрешните работи е разпоредило дисциплинарна проверка по реда на Закона за МВР. Проверката е възложена на комисия от ръководни служители на дирекцията. Комисията е изискала и анализирала необходимите материали, като в хода на проверката е установила полицейските служители, заснети във видеоматериала. До приключването ѝ същите няма да изпълняват задължения по обезпечаване на обществения ред“, съобщават от МВР, цитирани от БГНЕС. От ведомството уточняват, че събирането на доказателства за установяване на фактите продължава, като резултатите ще бъдат обявени следващата седмица. Събраните материали ще бъдат изпратени на районна прокуратура по компетентност, уточнява МВР. 

Първоначално от ведомството говореха, че проверката за битите протестиращи ще отнеме месец. Прокуратурата също се ослушваше, а говорителят й Сийка Милева обяви, че не е гледала записите. 

Както „Сега“ писа, родителите на две млади момчета – Евгени Марчев и Димитър Педев, разказаха потресаващи факти около нанесения от служители на реда побой върху децата им. Според майката на Педев униформени са си позволили да правят селфи с пребитите. Появиха се и видеокадри, които показват грозното насилие от страна на униформените. По този повод обаче министърът в оставка Младен Маринов коментира, че когато прибягва до насилие, полицията не бие, а се защитава.  

СЕГА

Коментари от Фейсбук