Масово крадем гориво, бензиностанциите заключват колонките

Цените за литър гориво продължават да скачат ежедневно, като на основните и най-големи бензиностанции те варират в следните граници – за литър бензин А95 шофьорите плащат съответно между 3,32 лв. и 3,43 лв., а за литър обикновен дизел сумата достига от 3,43 лв. до 3,58 лв. Скъпотията е предизвикала много нашенци да прибягват до дребни кражби на скъпоценната течност, което не се е случвало от края на 90-те години.

„За всеки 24 часа отбелязваме поне по 3 опита на клиенти, заредили си на нашата бензиностанция, да напуснат обекта без да заплатят. Обикновено това се случва в най-натоварените часове рано сутрин, когато служителите са особено заети, или късно през нощта, когато на смяна са малко хора“, разказа ни управител на обект от голяма верига на „Цариградско шосе“ в София.

По тази причина повечето бензиностанции са предприели крути мерки, каквито не сме виждали от десетилетия – след 21 часа вечерта електрическото подаване към колонките се спира и се включва ръчно по желание на клиента. Така няма риск някой изгладнял тарикат да мине, да си напълни резервоара, и да изфиряса в нощта.

Има сериозна опасност в скоро време да започнат и съвсем на дребно – източване на резервоарите по паркингите. Практика, добре известна ни от 90-те години на миналия век, когато българите масово заключваха с катинари и аларми контейнерите за бензин.

Само след дни, на 1 юли, се очаква да бъде прието облекчението от 25 стотинки на цената за литър обикновено гориво, като според управляващите това би трябвало да окаже благоприятен ефект върху водачите на МПС-та.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram