”Маската невъзможна”: Колко струваха маските на данъкоплатците и защитиха ли медиците? /видео/

0
730
Парламентарни избори 2021#

”Маската невъзможна” – ново разследване на Антикорупционния фонд търси отговори на няколко въпроса, които започнаха да вълнуват обществото ни, след като епидемията от COVID-19 настъпи у нас.

Баха ли адекватно защитени медиците на първа линия и колко струваха маските? Бяха ли изхарчени ефективно парите на данъкоплатците?

FrogNews припомня, че в началото на епидемията България и Обединените Арабски Емирства извършиха бартер на стоки. Правителствен самолет замина за Дубай, а в него бе и министърът на икономиката Емил Караниколов. Беше обявено, че страната ни ще получи предпазни средства и храна. В крайна сметка се оказа, че сме получили фурми от Дубай, чието количество бе значително по-голямо от това на медицинските консумативи, нужни за борбата с инфекцията.

Защитните маски са дефицитна стока още от месец февруари, а медици алармираха за липсата на лични предпазни средства, припомнят от АКФ.


Хронологията на събитията показва, че премиерът Борисов още в началото на епидемията у нас свика спешна среща с текстилните производители, на която бе разпоредено да започне шиене на маски. В бази на производители имаше и посещения. 

Адекватна ли бе реакцията и най-важното – какво показват документите и защо институциите избягват да отговарят на конкретни въпроси?

Вижте видеото на „Антикорупционния фонд“:

Маската невъзможна, част I

Предпазните маски срещу COVID-19: поръчки за милиони, филтри от кайсиеви костилки, или съмнителен внос от Китай – как властите осигуриха работещите на първа линия с най-необходимото предпазно средство? Колко струваха маските? Бяха ли изхарчени ефективно парите на данъкоплатците? И в крайна сметка – защитени ли са българските медици сега? Отговорите вижте в първа и втора част на новото видео на АКФ „Маската невъзможна“: цялата история около маските и един протокол, който повдига смущаващи въпроси. Очаквайте първа част на 15.09.2020 от 7:50 часа и втора част на 17.09.2020 от 7:50 часа.

Публикувахте от Антикорупционен фонд в Понеделник, 14 септември 2020 г.

Фрог нюз

реклама