Мартин Димитров: Пред очите ни се създава нещо като служебна президентска република

Пред очите ни се създава нещо като служебна президентска република. Това заяви в БНТ „Денят започва“ Мартин Димитров от „Демократична България“. По думите му ситуацията е без прецедент. Притеснява ме, че има малка съпротива от страна на гражданското общество по темата, защото се очертава 10-месечно управление на Радев и той напълно целеше нещата да се случат по този начин, заяви Димитров.

Акцентира, че юли месец е имало консултации преди президентът да връчи третия мандат и реторично попита защо сега такива не е имало.

Според Мартин Димитров това сега е щяло да покаже, че БСП има най-малък шанс за съставяне на правителство с третия мандат.

Радев цели да продължи да управлява, но вече носи огромна отговорност – за еврозоната, Шенген, Плана за възстановяване, заяви Димитров.

Според него ДБ са имали отлична идея – служебно правителство на българския парламент с 5 приоритета, без коалиционно споразумение. Щеше да е много интересно ГЕРБ как щяха да гласуват в една такава алтернатива. Очевидно те подкрепят служебно правителство на Радев и за да се избяга от отговорност мандатът отиде в БСП, коментира Мартин Димитров.

Допълни, че месец април е ключов за членството ни в еврозоната. Служебният кабинет не трябва да е правило, а изключение. Радев го превърна в правило, той има подкрепа от ГЕРБ и ДПС в последно време, които през последните 6 месеца не го критикуват, заяви Мартин Димитров.

Оцени служебните правителства като абсолютно безконтролни – няма кой да им коригира грешките и кой да ги притисне да се върши работа./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram