Мария Габриел върна празна папка на президента

Папката, която днес връщам е празна, защото от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат в следствие на открити и ясни разговори, а са резултат на задкулисни договорки. Това каза кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел на президента Румен Радев по време на връщането на мандата.

„Водих разговори с парламентарните групи на ПП-ДБ, БСП, ДПС и ИТН. Различията ни с БСП станаха явни на много ранен етап. Аз се радвам, че това стана по време на разговорите. Водейки разговори с другите партии стана ясно, че можем да намерим обединяващи усилия, които да направят така, че България да има редовно правителство. Това правителство да поставя в центъра си приоритет хората и това те очакват бързо като резултат и много ясно да заяви своята евроатлантическа ориентация“, обясни Габриел.

По думите й времето за преговори с първия мандат, го е виждала като обединяващо време, време за доверие и принципи, а не за задколисие и договорки.

„Виждаме много силна заявка за конституционно мнозинство. Приветствам това конституционно мнозинство да извърши реформите, които ще позволят в България да има чувство за справедливост, да говорим за силна и антикорупционна България“, изтъкна тя.

Габриел подчерта, че за нея приоритет остават българските граждани и авторитетът на България.

Радев благодари на Габриел за усилията да състави кабинет и да намери подкрепа.

„Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси. Пътят, по който сте се насочили изисква много интензвини комуникации пред българското общество. Искам да призова парламентарно представените политически сили да не бавят приемането на бюджета и важни закони, защото те се очакват от българските граждани и са изключително важни за българската държава“, изтъкна президентът.

Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram