Личните лекари спънаха удължаването на протоколи и рецепти

0
1758
Парламентарни избори 2021#

Хиляди хронично болни пациенти продължават да се излагат на риск всеки ден и да обикалят болници, за да удължат валидността на протоколите и рецептите си. Здравната каса трябваше от понеделник, 9 ноември да удължи служебно срока на действие на тези документи, за да облекчи хората, които са сред най-рисковите групи при заразяване с COVID-19. Това обаче не стана и няма изгледи да стане скоро, тъй като личните лекари възразяват срещу подобно облекчение.

Въпросът изглеждаше решен до миналата седмица, когато се очакваше в промените на закона за мерките и действията по време на извънредното положение да се включи възможността за служебно удължаване на валидността на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни. Тази възможност трябваше да важи за протоколи, чийто срок на валидност е изтекъл или изтича по време на извънредната обстановка, а удължаването трябваше да е до края на извънредния период. Изненадващо обаче се оказа, че текстовете не са включени в закона с промените, гласуван от Народното събрание. Причина за това е отрицателно становище на личните лекари.

На фона на оплакванията, че са претрупани с работа и на фона на реалните опашки от хора, които не успяват да стигнат до медицинска помощ, личните лекари настояват да продължат да контролират състоянието и лечението на своите пациенти с хронични заболявания като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчносъдови заболявания. Това според тях е преобладаващата част от тяхната работа по диспансерно наблюдение. „Безспорно редовният прием на предписаната терапия е важен, но ако не се съчетае с редовен контрол на състоянието на пациента и навременна корекция на лечението резултатите са незадоволителни и не водят до очаквания полезен ефект върху общественото здраве“, изтъкват от сдружението на общопрактикуващите лекари в своя позиция до Българския лекарски съюз.

Според личните лекари този контрол не трябва да бъде нарушаван дори в условия на извънредна ситуация. Те твърдят, че са налице достатъчно примери за нежелани резултати от въвеждането на такава отлагателна мярка през пролетта. „Наясно сме, че трябва да са провеждат мерки с цел ограничаване на епидемията, но такива има и се въвеждат нови, чийто ефект би бил много по-значим без да излага на риск състоянието на пациентите с хронични заболявания“, посочват от сдружението, което отказва да изписва хартиени направления за PCR-тестове от съображения за безопасност.

Сдружението настоява изключение от сега действащите правила да има само за лични лекари и за пациенти с доказан COVID-19 или под карантина. Само те трябва да получават „служебно“ медикаменти (без предписание с отрязък S), твърдят оттам. „При карантина на пациента е възможен вариант да се получи рецепта от близките за 30 дни, както в случаите, когато пациентът е постъпил по някаква причина в болнично лечебно заведение. Мярката е валидна за периода на карантината“, предлагат джипитата. Според тях допустима мярка е изписването само на тримесечни рецепти, освен ако нормативно не е указан едномесечен срок.

„Разкарването на хронично болни пациенти с компрометиран имунитет по болници в условията на развихрила се пандемия може да коства здравето и живота им, а здравната система ги принуждава да подлагат живота си на риск, за да получат лечение“, реагира днес в свое становище Националната пациентска организация. Оттам напомнят, че здравната система може да организира грижа за пациентите с хронични заболявания, която да е свързана с възможностите за дистанционен преглед, взимането на проби за изследвания в домашни условия и издаването на електронни протоколи. „Там, където няма възможност за дистанционен преглед и/или взимане на проби за изследвани в домашни условия, решение е да се осигурят чисти коридори за посещения от страна на пациентите с хронични заболявания“, посочват от пациентската организация. Тези коридори също се бавят от страх, че с тях ще злоупотребяват и здрави хора, обясниха на няколко пъти от МЗ.

Проблемът с рецептите и протоколите на хронично болните е пореден пример за хаотичните действия, с които управляващите „управляват“ кризата в здравната система. Седмици наред се чака личните лекари да започнат да издават направления за PCR, но договорката се спъва от тяхното изискване да се издават само електронни направления, за да не идват пациенти със симптоми в кабинетите. От друга страна при предишната отсрочка на протоколите и рецептите през пролетта много аптеки отказваха да признаят документите въпреки решението в стремеж да се презастраховат със скъпите лекарства.

СЕГА