Кьовеши ги почва

0
15107

Европейският съд съобщи, че главният прокурор на ЕС и европейските прокурори тържествено са поели новите си задължения. Седалището на Европейската прокуратура е в Люксембург.
С общо съгласие на 16 октомври миналата година Европейският парламент и Съветът на ЕС назначиха Лаура Кьовеши за първи европейски главен прокурор. С решение от 27 юли тази година Съветът на ЕС назначи първите европейски прокурори, отбелязва съдът.
Напомняме, че още на първия етап България беше единствената страна, извън родната й Румъния, която се опита да препъне Лаура Кьовеши и гласува срещу нея. И до днес не е ясно кой точно нареди на посланика ни в ЕС да даде вот против. Дали е премиерът Борисов или вицето и външен министър Захариева. В такива случаи винаги напомняме известната притча: „Лошото чувство остава”. А Кьовеши никак не е шегаджийка. Както и ние сме прочути с измамите при усвояване на еврофондове – лично земеделският ни министър Танева най-официално го призна на среща със съсловните организации.
Европрокурорите полагат клетва да изпълняват функциите си при условията на пълна независимост в интерес на ЕС, да не търсят и да не приемат указания от външна сила и да спазват задължението за поверителност по отношение на всяка информация, с която разполага прокуратурата.
Европейската прокуратура е независима служба на ЕС, на която е възложено извършването на разследвания, наказателно преследване и предаването на съд на извършителите на престъпления срещу общите финансови интереси (измами, корупция, трансгранични измами с ДДС за над 10 милиона евро). Европейската прокуратура води разследвания и осъществява наказателно преследване и упражнява функциите на прокурор пред компетентните съдилища на държавите от ЕС.
До днес 22 държави от ЕС участват в общата прокуратура – Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Чехия, се посочва в съобщението.

19 минути

Коментари от Фейсбук