Кънчо Стойчев за възможна коалиция на ГЕРБ и БСП

Вътрешнопартийните избори в БСП ще покажат желанието на партията за коалиция с ГЕРБ смята социологът Кънчо Стойчев, цитиран от Агенция „Фокус”.

Той посочи, че настоящият председател на БСП Корнелия Нинова е твърдо против подобна стъпка, но други кандидати са на обратната позиция.

Кънчо Стойчев добави, че вътрешните избори в левицата са решаващи за стратегията на партията за следващите парламентарни избори, защото ще определят коалиционната ѝ политика.

Според него съставянето на управляваща коалиция в рамките на следващото Народно събрание ще бъде трудно, защото настоящите парламентарно представени партии ще загубят част от електоралната си подкрепа.

„ГЕРБ, дори да се окажат първа политическа сила, едва ли ще имат депутатите, които в момента имат. Ние знаем, че и сега съставиха трудно правителство. Най-вероятно следващата година ще се окажем в ситуация още по-трудна за съставяне на правителство на ГЕРБ, тъй като една допълнителна партия няма да е достатъчна. Най-вероятно ще са необходими още две партии в една коалиция. Виждаме и ситуацията при „патриотите“. Хората при Каракачанов имат шанс да прескочат 4% бариера и то добър шанс, но толкова. Тоест – 5%, 6%. Тези 5% – 6% следващата година едва ли ще са достатъчни да се състави управляващо мнозинство”, смята социологът.

Кънчо Стойчев каза още, че ГЕРБ е в добра кондиция, защото успява да се справи със скандалите, което са дължи на бързата маневреност на премиера Бойко Борисов.

Според социолога основната интрига на предстоящите избори ще бъде възможността за съставяне на правителство между двете най-големи партии в страната.

Вести бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram