Кристиан Вигенин: Прокуратурата и управляващите се опитват да дискредитират протеста

0
369
Кристиан Вигенин

„Това, което е видно и след  вчерашните действия на главния прокурор е, че се прави опит да бъде дискредитиран този протест. Първо с излезлите, незаконно публикувани от главния прокурор записи, с които се прави опит да се представи целият протест като опит за реванш на обвиняемия Божков. След това видяхме тези агитки вечерта, за което няма никаква логика, че са  от хората, които протестират всекидневно и искат истинската промяна в България.“ Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин пред БНТ. Той уточни, че редовно присъства на протестите и вижда какви хора са там –  нормални и почтени , а не провокатори.

„Тези агресивни младежи, които изпочупиха стъклата на Народното събрание снощи много ми приличат на част от агитките, които  участваха в контрапротеста в подкрепа на Иван Гешев. Много бих искал да престанат тези опити за очерняне, защото протестът на тези хора е искрен. Те искат почтеност и морал в политиката. Нека  техният глас бъде чут, а да не се фокусираме върху опита на групичка агресивни хора да хвърлят петно върху  справедливите искания на хилядите, които са на площадите в цялата страна“, каза Вигенин.

Социалистът посочи, че БСП  е единствената партия, която подкрепя и участва в протеста, която има и парламентарните механизми да въздейства срещу властта: „В следващите дни и седмици ще продължим да бъдем гласа на протестиращите вътре в парламента. Надявам се, всички, които имат чувство за самосъхранение, разбират, че е време това правителство да си отиде. Ние им даваме шанс това да стане с парламентарните механизми. Ако не стане, нямам представа как би реагирал площадът на едно продължаващо упорство от управляващите всичко да продължава както е досега, а то не може да продължава повече по този начин.“ Той допълни, че исканията на хората по площадите съвпадат с това, което БСП поставя  като проблем  – фокус върху тежката корупция на всички равнища в управлението. 

Народният представител посочи, че левицата има доста аргументи за огромната  корупция в страната. Той уточни, че  няма как БСП със сегашните си лидери да е част от корупционния модел, защото корупцията е там, където е управлението и разпределението на ресурси: „Ние сме единствената опозиция в този парламент и сме единствените, които системно поставят в парламента тези проблеми, които хората сега поставят по площадите. Нужно е да има едно управление на морала и почтеността, което да извади България от това блато, в което ни вкара ГЕРБ“, категоричен бе Вигенин. 

На въпрос относно публикувания разговор на обвиняемия Божков с Александър Паунов, социалистът подчерта, че БСП няма нищо общо с подобни действия и разговори- както по отношение на протестите, така и по отношение на  активността на партията в парламента:  „Самият Паунов потвърди  за проведения разговор и напуска парламентарната група. БСП не носи отговорност за подобни разговори. Ние сме на страната на справедливия и истински протест. БСП категорично се разграничава от подобни действия. Ние  се борим за нов морал в политиката и това трябва да се доказва всеки ден.“

Народният представител изрази мнение, че главният прокурор твърде често хвърля политически обвинения във въздуха, които след това увисват.“ Прокуратурата е фокусирана върху едни чатове, в същото време не виждаме интерес от нея към чатовете на Божков с премиера Борисов и финансовия министър. Какво стана с разследването за 700-те милиона неплатени данъци, какво стана с твърденията на Божков за 67-те милиона, които са получени кеш от Борисов и Горанов?“, попита Вигенин.

Коментари от Фейсбук