Красимир Вълчев: Няма да има нулева година, може да се учи през юни


Нулева е вероятността за нулева година, удължаването на учебната година за сметка на лятната ваканция е последен вариант.Това каза пред бТВ министърът на образованието Красимир Вълчев.Имамерезерв за юни месец. Не е изключен вариант да се учи през юни, макар че тогава температурите са по-високи и не е удачно.
Не е обсъждано и удължаване на коледната ваканцията, каза министърът. 15 170 деца и 2401 педагози са поставени под карантина. Около 45% от училищата са на дистанционно обучение. Около 40% от учениците са онлайн след решение на областните щабове, а 5% учат дистанционно с разрешение на просветния министър. Ситуацията е трудна за всички. Няма лесни решения. Подкрепям всяко едно решение на училища да преминават временно на обучение в електронна среда. Там, където не е направено, ще търсим гъвкави решения. Не можем да си позволим да затворим едни деца за шест месеца. Следващата седмица ще обсъдим и задължителното носене на маски в клас. Аз съм по-скоро „за“ при тези ученици над 4-и клас. Съжалявам, че не мога да говоря с всички учители и още по-малко с всички родители, но опитваме да се вслушваме доколкото можем във всяко мнение“.
Според Вълчев до Коледа в големите градове учениците ще могат да се върнат в класните стаи с графици, защото при тях ще се съберат 5-6 седмици дистанционно обучение. „Няма модел, при който да няма негативи. Локалното диференцирано решение е най-правилно. За 3 седмици няма за изчезне вирусът, ако направим пълен локдаун. Трябва да се ходи на училище, колкото ситуацията позволява. Не може до март да не ходят на училище едни и същи ученици.“, смята той/КРОСС/