„Крава“ осмива политическото статукво

Нова скандална пиеса осмива политическото статукво Пиесата „Крава“ по текст на Мартин Карбовски имаше премиера на 18 март на сцената на независим театър „Театро“.

Дни преди изборите на сцената на „Театро“ в София се появи чисто нова пиеса със заглавието „Крава“ по текст на Мартин Карбовски и с екип от млади актьори, чиито имена тепърва ще чувате. Режисьор на пиесата е Любослав Неделчев, а в главната женска роля влиза казанлъчанката Александра Койчева.

Сюжетът на пиесата се основава на дейсвителен случай от новинарския поток – става дума за репортаж отпреди 1-2 години, който заля телевизиите с информация за съдбата на кравата Пена, избягала в Сърбия, останала без документи и причинила главоболия на множество институции и власти от ЕС. „Крава“ използва реални събития, реални персонажи и дори реални клишета от публичното говорене, за да постави важни въпроси – как живеем, кой ни управлява, кой и за какво ни лъже и защо сами се отказваме от свободата си.

Това е политическа сатира, без задръжки. „Крава“ се подиграва на политическото статукво, на лицемерието на властта и представя българските ни проблеми през призмата на комичното. Това е и много смешна, и много тъжна пиеса. Най-вече актуална. Нищо абстрактно и нищо, което не засяга всеки от нас няма да намерите в пиесата „Крава“.

Младият екип от актьори и режисьорът смело се заемат с начинанието да поставят текста на Карбовски на театрална сцена в може би най-трудното време за родното изкуство. Първото и засега единствено представление се изигра на сцена точно преди новото национално затваряне. Тепърва се очакват новите дати, когато „локдауна“ приключи.

Едно е сигурно – текстът на журналиста Мартин Карбовски и енергията на младия актьорски състав ви предлагат да гледате нещо, коеот рядко се среща – политически некоректна, но много честна пиеса.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram